IMG_0026

 

Konferensen bloggaren deltar i heter Sharing Inspiration. Ca 90 fältlärare och ett stort antal andra funktionärer finns med. Länder jag noterat är Frankrike, Sverige, Österrike, Nederländerna, Tyskland, Danmark, USA, Norge, Portugal, Belgien, Australien, Storbritannien, Schweiz, Turkiet, Danmark och så Finland förstås. Några IB-lärare från okänd ort finns också med.

Vid inlednings-sessionen togs breda linjer upp. Några axplock är det nylanserade operativsystemet för CAS-mjukvara, där man rita ”för hand”, en ny aktiviet STEM  behind Health, (STEM står för Science, Technology, Engineering and Math) och annat. Huvudföredragshållare var kollegan Jaco Scheer från Holland. Tillsamman med 4 lokala kollegor seglade han på en jordenruntresa med en grupp studenter. Science at See, var ett projekt, där man tog 34 ungdomar i åldern 15 – 16 år ut på vift – 6 månader räckte det. Undervisning och träning i sociala färdigheter. Intressant föredrag. Inlärning i en annorlunda miljö. Undervisningen baserade sig kraftigt på bruk av teknologi.

Efter inledningssessionen följde speciella intressegrupper. De var fem till antalet. Själv valde bloggaren temat ”Real World Investigations to increase student motivation”. Vi var 17 lärare i med olika huvudämnen, som berättade om våra experiment. Syftet med diskussionen var att åstadkomma praktisk förståelse för matematik som naturvetenskapligt språk.

Sedan middag! Viktigt!

Kvällen avslutas med en så kallad Gallery Walk. Där ställer de olika länderna ut sina nationella projekt och berättar om sina verksamheter. Brukar också vara intressant. Slutar ca 23 lokal tid.

Bra dag. Har en rad nya uppslag att roa elever med!

 

20131217-210707.jpg

Bloggaren tycker att det bakas sällsynt mycket pepparkaka i år! Personliga sådana dessutom! Här är ett praktexempel! Kollegan Camilla håller på att knåpa ihop en dodekaeder. Vad är det? Jo en av Platons fem reguljära polygoner. 12 sidoytor har den, alla formade som regelbundna femhörningar. Prima!

Vad undervisar Camilla? Överraskning, överraskning. Matematik förstås!

Det här gillar bloggaren! Flott!

20130218-175834.jpg

Nu blev det varmare. Inte tropisk hetta, men skön vårstämning. Ca 20 grader och omväxlande sol och småregn. Duger gott.

Landningen blev ett minne. Värsta turbulenserna jag känt i ett större flyg och det nära markytan! Folk skrek och tjöt när vi landade. Det gick bra i alla fall. Undrar hur häftiga turbulenserna ska vara för att flygkaptenen ska bestämma sig för att inte gå ned, utan välja en annan flygplats. Nå, de har väl rutin.

Äkta hälften känner sig flunssig, så vi tar det lugnt någon dag. Bilden visar att vi medicinerar medan vi skriver blogg i hotellets bar.

En liten tur ut på stan ska vi ta oss.

20130114-084540.jpg
Det må vara miljövänligt eller inte. Hos bloggaren bränner vi ljus. De skapar stämning. Och lite värme!

De nya lågenergilamporna och led-lamporna sparar på elektriciteten. Undrar om någon undersökt hur de påverkat inomhustemperaturen hemma hos folk. En gammal glödlampa förvandlade största delen av elströmmen till värme. Mindre av den varan nu.

Åtminstone hos bloggaren är det efter rörremonten direkt kallt.

Det är iofs inte bara därför vi bränner ljus. Men lite hjälper de!

20130113-210853.jpgIMG_1892IMG_1897

IMG_1898IMG_1896

Söndag! Ute med barnbarnen i ett vintrigt Helsingfors. Vår plan var att inleda med Fazers kafé. Sedan vidare till Barnens stad i Sederholmska huset. Fazer var fullproppat. Det blev Kapellet på Esplananden i stället.  Trip och smörögonbullar. Magnifikt!

Följande steg var Barnens stad. Det var en ytterst lyckad museidag. Rekommenderas varmt för alla som rör sig på stan med barn i lekåldern. Det är inte vanligt med utställningar där man får röra saker och ting och leka, men här går det bra! Museet lär ha haft över 20 000 besökare. Det förstår bloggaren gott. S gillade att leka skomakare. T var en ivrig bodknodd. Båda lekte med iver i ”Mummola”, mormors hem från 70-talet. Bloggaren minns inredning och färgskala från tiden.

En gambel lärare vill passa på och ge högt betyg för de personer som planerat och förverkligat helheten!

%d bloggare gillar detta: