Bild 16-07-2016 kl. 11.11

Morgonen inleds vanligen med en liten macka och en stor mugg kaffe. Och tidningar förstås. Hufvudstadsbladet och Helsingin Sanomat. Där kan man läsa om allt mellan himmel och jord. En del gott och en del ont. Dagens Hbl domineras av de vidriga nyheterna från Nice. En man, vars motiveringar man bara kan gissa sig till, lyckades ta livet av 80 människor på strandpromenad.

Hemskt, men man vill veta! Läsa och begrunda.

Bloggaren har ändå under senaste tiden tillsammans med äkta hälften funderat på hur nyheterna når oss. I vilken ordningsföljd alltså.

Sociala media kommer i regel först. Inte per automatik. Man måste ha ett visst nätvek av bekanta man litar på. Då hittar man allt möjligt i flödet. En del ren och skär underhållning eller skräp, men också nyheter. I går blev det här sällsynt tydligt. Sedan kommer samma nyheter i TV och radio. Ett dygn senare läser man motsvarande i bladen. Kanske med ett visst tidsperspektiv. Kanske med en viss journalistisk filtrering, kontroll och sammanställning. Men ändå. Gårdagens nyheter är bara inte så intressanta längre!

Vad hittade bloggaren på digitala media i går?

Givetvis eländet i Nice. Rapporter dök upp. Länkar till olika nyhetshus öppnades. Man slog på TV:n för att se mera. Men sociala media väckte en.

Militärkuppen i Turkiet. Intressant! Under en längre tid har bloggaren med en viss oro följt med hur religion blandats med politik i landet. Vad händer nu? Kan kuppen leda till en ökad demokrati? Eller motsatsen? Visst är nyheten intressant! Turkiet behandlades i HS, men pappersredaktionen på Hbl går tydligen hem klockan 16 eller så. (Tidningens digitala version hann med i karusellen).

Så har vi fallet med det märkliga kyrkoherdevalet i Petrus församling, där en ung man med de ”rätta” värderingarna motade en liberalare kvinnlig kandidat med större erfarenhet. Församlingen förvägrades en omröstning. Rådet valda bakom stängda dörrar. Nu har man på rättslig väg kommit fram till att förfarandet inte tålde dagsljus. Församlingen får stå för rättskostnaderna i en tid när fyrk inte finns! Nyheten har inte gått över tröskeln i de stora bladen (ännu??), men på webben dök den fort upp. Bloggaren är intresserad! Dessa ”små” nyheter har sina egna problem. De kan lätt i okontrollerad form slå över i skvaller och smutskastning. Man måste alltså ha filtren aktiverade.

Det finns flera inblandade saker här. Nyheter på media kommer fort. Men de är inte nödvändigtvis så exakta eller ens sanna. Det kan vara bra att låta journalisterna kolla upp, tänka efter och publicera. Vi står alltså inför en viss optimeringsuppgift här.

Men en sak är klar. Pappersbladen står inför en stor utmaning! Tror inte att jag kommer att läsa dem länge till!