Idag delades Millenniumpriset ut i Helsingfors universtitet. På bilden ser vi republikens president Sauli Niinistö överräcka priset till professor Frances Arnold. Temat är ”Directed evolution”. Bloggaren måste be någon av sina biologkompisar om hjälp med översättningen.


Professor Arnold benämnde sig själv ingenjör. Faktum är att hon är medlem i tre tungviktarvetenskapssamfund i USA, det tekniska, det naturvetenskapliga och det medicinska. Professuren har hon vid California Institute of Technology, CIT. Isitt tackttal berättade professir Arnold om sin forskning. Som jag uppfattat det, går metoden ut på att sätta fart på mutationsfrekvenserna i levande celler eller bland proteiner/enzymer i lösning. Sedan kollar man upp vad som hänt och tar till vara möjligen använddbara muterade molekyler. Stor betydelse inom bland annat medicinen. Man efterliknar enligt professor Arnold en av de absolut viktigaste nyckelprocesserna som gör liv möjligt, evolution.

Nu måste bloggaren läsa upp sig en aning, för det här är intressant.

Tillställningen idag var en sluten sådan. Man måste ha en inbjudan. Är stolt att få representera min arbetsplats, Brändö gymnasium, vid tillfället. Det är roligt att skolvärlden uppskattas! På politiskt håll är det ju lite si som så med den saken!