Det finns mycket som kunde förändras. Till det bättre förhoppningsvis. Vi har en tendens att vara övertygade om att vår värld är den bästa möjliga. ”Här ska ingenting ändras”. Så resonerade man säkert för något hundratal år sedan också. Se bara vad som hänt sedan dess. Bloggaren har t.ex. ofta funderat på våra vanliga vägar. Bilar kör med hög hastighet i motsatta riktningar och passerar varandra på några meters avstånd. Ett ögonblick av svag koncentration och katastrofen är ett faktum. Det har nu bara blivit så här! I bilismens barndom var bilarna få och hastigheterna låga. Men idag?

Förändringskritikerna som alltid ser 10 problem i varje lösning, invänder säkert att ingenting kan göras. Det blir för dyrt att bygga breda motorvägar med enkelriktade körbanor osv. Kanske det? Men kanske man i framtiden har roligt åt dagens tornerspel av mötande trafik? 

Det här var ett sidospår. Nu tänker bloggaren överlag på det här med att visionera förändring, kritisera rådande läge och överlag tänka i nya spår. För en del av oss är det ett rött skynke.

Har bevittnat ett exempel på sista tiden. Kom inte och kritisera Hbl! Det är närmast ett mantra bland somliga av oss att Hufvudstadbladet är en näst intill gudainspirerad perfekt produkt. Att kritisera är nästan att jämföra med fanflykt och avståndstagande från det finlandssvenska. Det har också sagts att det är en modern trend att kritisera bladet. Inte för bloggaren minsann. Har varit kritisk mot Hbl så länge jag har behärskat konsten att läsa. Ca 55 år alltså. Ändå dimper tidningen genom postluckan dagligen, åtminstone tillsvidare. Skulle eventuellt föredra en digital version, utan vidhängande papperstidning, men det får man kanske inte heller säga. Nej fasen! Kritisera får man. Utan det är risken för stagnation stor.

Skulle inte egentligen orka bråka om det här, men blir provocerad av allt bockande mot det rådande!

Några synpunkter alltså.

I veckoslutets pappersbilaga ser man ett enormt foto.  Kockar arbetar med sin mat. Man kan läsa att det är fråga om en krog som nått hög nivå. Trevligt! Borde kanske besökas. Läser vidare. Krogen finns i Australien! Jaha! Ganska långt borta från hufvudstadsregionen skulle man tycka. Får inte Hbl trycka sådant. Visst sjutton! Men ett foto som tar upp nästan ett helt uppslag?? Där kunde man kanske ha kunnat pressa in något av lokalt intresse också? Men kanske texten tryter? 

Just nu pågår en kampanj om källkritik. Det är bra! Källkritik behövs! Vi ska inte tro allt vi läser. Tidningarnas källkritiska kampanj riktas mot andra källor än de som utsätts för journalistisk kontroll i pressen. Kan vi lita på det vi läser i tidningen då?? Ett litet exempel. För någon vecka sedan presenterades ett par entusiaster, som var inne på det här med att äta insekter. Ok. Men i texten kunde man läsa att insektkost kan kallas vegetarisk, eftersom insekter inte är djur. Nu var det ju inte journalisten som kläckte denna fördjupade filosofi, men jag frågar mig om inte några abiturienter efter att ha läst detta, kommer med intressanta realprovssvar i studentexamen. Tidningar sysslar också med ett annat intressant fenomen.  Nämligen reklamer som påminner om regelrätta artiklar. Det kan gälla t.ex. någon form av alternativ medicin. Massor av människor har funnit bot i metod X säger man. Källor? Varför då? 

Man ska tydligen vara källkritisk när man läser bladet också! Om man nu får säga sådant! 

Tänker fortsätta att vara kritisk. Det bevisar om inte annat att jag läser tidningen. Utan att svälja allt som står där!