Den betyder så enormt mycket. Den där lilla vänliga kommentaren. Det stillsamma leendet när kunden kommer fram till luckan. Få saker kan förstöra en dag så effektivt som en ovänlig attityd. Är inte det här ett ilandsproblem? Nej! Det går bloggaren inte med på. Vår psykiska hälsa är viktig. Detta trots och i kombination med det faktum att vi har det bra. Men våra levnadsvillkor må vara vilka som helst – det finns alltid rum för förbättringar! 

Bloggaren är ofta förbannad när han skriver! Något har gått snett. Någon har jävlats. Man har stött på vidriga och männniskofientliga attityder. Inte nu. Hade problem med ett elektroniskt recept som skulle förnyas. Kollade hälsovårdens hemsidor. Där måste man läsa texter med längder motsvarande ett par av de fem moseböcker text, typ Exodus och Leviticus, innan man hittade det väsentliga: kontaktinformation! När man följde instruktionerna, visade det sig att informationen var föråldrad. Man hänvisades vidare. Föraktfullt! 

Smått ilsken hittade jag rätt till slut. Sköterskan som svarade var vänlig, glad och tillmötesgående. Saker och ting fixades i ett nafs. Med ens nollades alla besvär och irritationer. Man fråga sig om inte damen ifråga själv mår bättre av en sådan vänlig och saklig kommunikation med klienten? Skulle åtminstone tro det!

Det har blivit bättre. Förr i tiden stötte man på aktivt magsura människor både här och där. När bilen skulle besiktigas. När man gick till posten. När man betalade biljetten i bussen. Idag är folk i regel vänligare. Igen ett exempel på att allt inte var bättre förr! Men somliga har förstås inte riktigt hängt med i trenderna.

Vad göra? Kanske utgå från sig själv. Bloggaren påstår sig ha mjuknat lite med tiden. Som lärare alltså. Tidigare ilsknade jag till flera gånger i veckan. Varför det? Mest på grund av banaliteter som okoncentrerade eller lite småtöntiga elever. Att besvara en fråga om arbetsordning som sedan ställs sju gånger tidigare, eftersom många inte koncentrerar sig. Att öppna lärarrumsdörren gång på gång för att bekräfta att ”vi har lektion idag”, trots att man informerat att så är fallet. Osv. Idag tar jag det lugnare. Och erfar att sådana feomen har minskat! 

Bloggaren är väl medveten att en ovänlig lärarkommentar kan förstöra studentens dag. Eller mera! Påstår inte att jag klarar av att vara saklig och vänlig hela tiden, men den trevliga hälsovårdaren där ute påminde mig om hur viktigt sådant är! Hoppas hon får en bra arbetsdag!