Bloggaren har besökt Helsingfors bokmässa. Det blev ett lördagsbesök.  Kanske inte riktigt den bäst valda tidpunkten. Antalet besökare var stort.

Bokmässan är ett intressant fenomen. Det sägs att läsandet, speciellt bland ungdomar, är på avtagande. Om man utgår från rumban på mässan, skulle man tro det motsatta. Åldersfördelningen var dessutom rätt så jämn.

Bloggaren räknar sig själv till storläsarnas skara, även om läsvanorna de senaste åren har förändrats en del. Idag läser jag ca hälften av den dagliga dosen via internationella digitala nyhetsmedia. Språket blir då vanligen engelska. Vanliga böcker är också på gång, men relativt få romaner.

Som läsare tar jag på mig rätten att förundra mig över mässkonceptet. Varför är mässan en sådan publikmagnet? År efter år irriterar jag mig på mängden besökare som blockerar allt av intresse. En del står där på tvären med en 1,5 meter bred ryggsäck. Andra fastnar i långsam diskussion med kassor. Det att kön bakom är 75 m lång bekymrar inte. Ska man diskutera kultur med vänner och bekanta, ställer man sig på något hopplöst trångt ställe och rubbar sig inte en millimeter om någon försöker ta sig fram. De talare som ställer upp och berättar någonting, hör man inte på ett större avstånd än någon meter. Sorlet tar död på allt informationsflöde. Ändå pallrar man sig till mässan. År efter år. Och blir en del av horden individer som med halvöppen mun förundrar sig över någonting.

på webben kan man läsa om barn som är nöjda över dagens skörd. Massor av pennor, godis, dekaler och annat krafs. För dem är mässan tydligen en skattjakt. Antagligen för vuxna också. Och på sätt och vis känns det bra. I ett samhälle där trångsynhet och enfald ser ut att vara på växande, fylls man av hopp när man ser massan på mässan (snofsigt uttryck – inte sant). Om man söker, riktar man sig utåt. Är beredd att ta intryck och höra vad andra säger. Den som drar ett mentalt stängsel omkring sig och förnekar allt som är det minsta annorlunda än man själv, stänger ju av detta flöde. Sådana personer hittar man knappast på mässan. Tror bloggaren???

Det lär nog bli flera besök. Trots trängseln!