Lyssnade häromdagen på Faurés reqiuem plus lite till i Esbo domkyrka. Novena-kören med kompisar från bland annat Norge uppträdde. Fint var det.

Körerna klarade sig prima. Speciellt Novena, som äkta hälften och jag själv brukar lyssna på när det går. Samtidigt kom bloggaren ihåg en tanke, som ofta spökat. Man blir bortskämd av studiomusik. Perfekta inspelningar. Slipade till det yttersta. Vid koncerter händer det att någon bommar en aning, gör det hela lite mänskligt, så att säga. Det är ju inte så farligt, men man knycker alltid till en aning. Det där lät inte helt rätt? 

Tidigare fanns inte inspelningar. Bara ”riktig musik”. Kanske var man van med det ”mänskliga” då? På gott och ont. Ibland känner jag mig själv lite överkritisk. 

Inom filmbranschen finns en motsvarande effekt, men ändå lite annorlunda. Idag kan man datormanipulera det man spelar in. I t.ex. filmen Troja visas hur grekerna åkte över havet med en enorm flotta fartyg. På tok för många för att kunna åstadkommas direkt skulle man tro. Datormanipulation antagligen. 

Det lite småroliga är att den här tekniken är rätt så ny. Bläddrade häromkvällen i HBOs serieutbud. Tittade lite på Serien Rome, som på sin tid var något bloggaren följde med på allvar. Idag känns serien lite förlegad och ålderdomlig. Tittade på ett avsnitt där Caesar klev över Rubicon och drog vidare mot Rom. Googlade lite. Han marscherade mot metropolen med en legion. Googlade vidare. Ca 5000 man. Motståndarlägret hade tillgång till flera legioner, men mannarna var spridda ute på vischan. Tydligen hade man inte råd att avbilda detta. Med 4-5 kompisar till häst, skrittade man in genom stadportarna och intog staden. Stora mängder flyktingar påstås ha lämnat densamma. Man såg max 10 stycken makligt hasa sig fram längs en väg. 

Ska man vänta sig mera? Bloggaren undrar av och an. Om man t.ex. dramatiserar dessa händelser för en teaterscen, ryms bara så många skådespelare med. Publikens fantasi står för resten. Är inte film en utökning av teaterscenen? Tydligen reagerar bloggaren inte så, eftersom den lilla skalan känns förlegad. Har tydligen blivit bortskämd är med? 

Datormanipulation kan sedan diskuteras ur flera synvinklar. Det att publiken påverkas är ett faktum.