Fantastiskt. Helsingfors universitet har klättrat uppåt på ansedda rankinglistan Times Higher Education. Vi är nu på 76 plats jämfört med 103 för ett år sedan. Bloggaren är oerhört stolt över att lejonparten av familjen har haft förmånen att studera vid HU. En av höjdpunkterna i livet! 

Några allmänna tankar om saken? Javisst! 

Vår regering belönar flaggskeppet inom vår högre utbildning med kraftiga återstramningar, indragning av tjänster osv. Visst måste vi alla försöka få landet på fötter, men är det här rätt väg? Finland måste ju sälja produkter och få in fyrk. Här skulle den högre utbildningen ha en enorm potential. Hm!

Min andra tanke har luftats tidigare. Orkar inte orda om den så vidlyftigt denna gång. HU och Åbo akademi, med utbildning i Vasa, ser ut att ha brutit samarbete i lärarutbildningsfrågan. Lärarbristen i landets södra delar är visserligen det som gäller. Likaså HU:s krav på doktorsgrad för utbildare! Men se nej. Lilla Åa ska vara trädgårdstomten på täppan.

Hå hå ja ja. Om utbildningen i Vasa är det som gäller i framtiden också, har bloggaren åtminstone en businessidé. Den nya flyglinjen mellan Vasa och Hfors (och Malms flygfält där), kunde ju erbjuda kraftig studierabatt åt sydfinländare. Och markera det i sitt namn. Peffa-line! Flott va!