Bloggaren har börjat lyssna på en del podcasts. Delvis beror det på att dottern E sysslar med en sådan. Refererar här till ett exempel. När man lyssnar, väcks en del tankar. Att lyssna är inspirerande och får en att reagera på olika sätt. Bland annat ändrar man en åsikt allt emellanåt och ibland provar man på någonting nytt.

Den här gången väcktes en gammal tanke till liv. Vi råkar i vardagslivet ut för vissa ”onödigheter”. Sådana vi i värsta fall betalar för dessutom. Mitt standardexempel är dagstidningen. Den i pappersform alltså. Låt oss ta Hbl (Hufvudstadsbladet) som exempel. Bloggaren läser i praktiken inte idrottssidor. Påstår inte att de ska slopas! De har garanterat sin läsarskala. Å andra sidan finns det idrottsintresserade som ondgör sig över kultursidorna. Och massor av läsare som ondgör sig över 6-sidorsartiklar om bisonoxar i en tidning som inte har så många sidor mer än det. Varav nästan hela resten upptas av idrott.

Nu räcker det med ironi. Idealet skulle vara en helt digital produkt, där man betalar per artikel man öppnar. Korta fria intro-texter på allting, men sen öppnar man det man vill. En liten avgift för varje fördjupning. Då skulle man betala för det man konsumerar, och blaskan skulle få statistik på läsarvanor. Win-win. Visserligen finns det de, som gillar att prassla med papper. De kan få sitt förstås. Om de vill betala för det! Alternativet kunde att kruxa för en papperstidning med den typ av nyheter man vill läsa om.

Nu talade man inte om tidningar i podcasten! Vad talade man om. Jo, en tanke som jag gillar skarpt och inte råkat komma på själv. Det gällde telefonsvarare på mobilen. Nu står operatören för den servicen. Och det kostar. Kunde inte smarttelefonens mjukvara omfatta en egen telefonsvarare? Som man kan aktivera om man vill. Kostnadsfritt? Operatörerna skulle kanske motsätta sig, men…

Telefonin har andra sidor. I en modern smarttelefon finns ofta många egenskaper som en vardagsanvändare inte utnyttjar. Kostar gör de! Det har påståtts att framtidens telefoner skulle vara en matris, som man plockar in legoklossar på. Den som vill, kan installera kameror av olika kvalitet, GPS, extra minne, spelmoduler…. Då skulle man betala för det man använder.

Är bloggaren snål, då han tar upp dessa saker. Nja. Det tror jag inte. Skulle jag vara snål, skulle jag vara mycket rikare! Tror jag! Men faktum är att det finns en hel del vi medborgare betalar för, utan att utnyttja det.

Sådant! Efter att ha hört en podcast. Rekommenderas!