Kanske har läsaren stött på nyheten redan? Om inte – här är den. Det rör sig alltså om 14 åriga Ahmed Mohamed, en elev i Irving MacArthur High School i Texas. Ahmed som är uppenbart intresserad av naturvetenskap och teknik, knåpade ihop en digital klocka hemma. Ivrig över att visa den för kompisar och lärare tog han med den till skolan. 

Läraren som såg grunkan, trodde omedelbart att det var en bomb. Den hade ju röda siffror som mätte tid. Polisen var inte förståndigare. Man satte handklovar på 14-åringen och släpade iväg med honom till polisstationen. Han fick dessutom en relegering på tre dagar, men lär undgå åtal. 

En person som bloggaren på andra sidan jordklotet, har ju inte alla kort på handen. Journalisters beskrivning av det skedda, kan var ofullständig, vinklad osv. Men trots det förundrar jag mig! En bomb behöver ett sprängämne. En enkel blinkande elektronisk krets är inte en bomb. Läraren borde förstå det. Också om hen inte undervisar naturvetenskap! Polisen likaså. Den intervjuade polismannen lära ha yttrat, att apparaten såg ut som bomber i filmer. Den hade röda blinkande siffror! Stillsamt frågar man sig om polisens kompetens i Texas, om detta verkligen sades. Någon sorts utbildning i hur riktiga djävulsmaskiner ser ut, det borde väl polisen ha?

Hade händelsen att göra med Ahmeds etniska ursprung? Tanken väcks! Trist i så fall. 

Nu har händelsen förstås väckt enorm uppmärksamhet. Läste minst 10 nyhetsrapporter om den igår. Bland annat såg man på foto hur den lilla 14 åringen med sina handklovar släpades iväg. På sig hade han en t-skjorta med NASA-logon. Fosterländskt amerikanskt så det förslår. 

Nå, man får trösta sig med att saken ser ut att få ett lyckligt slut. Ahmed Mohamed har fått en inbjudan till Vita Huset. Presidenten har alltså reagerat på händelsen. Också FB-bossen Mark Zuckerberg har inbjudet AM på en sits. Vi ska hoppas att han lyckas göra någonting av sina naturvetenskapliga intressen. Kanske han får jobba inom NASA en vacker dag. Eller ännu bättre. Kanske blir det ESA (European Space Agency!). 

En sak är säker. Precis som artikelförfattaren i länken hävdar, behöver vi Ahmed Mohammed och hans gelikar. Unga människor med intresser för natur och teknik. Utan dem har vi ingen utveckling och vettig framtid. Vi får hoppas att varken skolan/polisen i Texas eller regeringen här hemma, med sina skolnedskärningar, lyckas släcka deras glöd!