Stötte på följande artikel om läroböckers prisutveckling i USA. Tufft! Speciellt dyrt ser det ut att vara på fronten ekonomi och naturvetenskap. Läroböckernas pris räknas i tusental dollars. Over there har man ju ett problem till dessutom. Studier i hyggliga universitet kostar multum. 

Hur har vi det här hemma? I gymnasier och högskolor? Bloggaren vet att läroböckerna är dyra i gymnasieskolan. Sannolikt på högskolenivån också. Nu diskuteras dessutom studieavgifter för studenter från länder utanför EU. Småningom kanske för alla, om den nuvarande referingen överlever nästa val? 

Knepigt detta! Bokförfattare och förlag behöver pengar. Likaså stat och kommun. Ändå hoppas bloggaren att studier i sig inte ska bli så dyra. Varför det?

Den demokratiska aspekten brukar läggas fram först. Man ska ha råd att studera också om man inte har massor av pengar att röra sig med. För att inte tala om att den som studerar, går miste om åratals löneintäkter. Sedan kommer eventuella studielån med i spelet. Kan bli tungt för en ung människa att st ut med. Saken har betydelse för samhället. Om vi inte vårdar oss om att smarta ungdomar med knappa ekonomiska medel får en vettig utbildning, då förlorar vi antagligen nationalekonomiskt på det hela! Och smarta men samtidigt ”fattiga” finns. Det vet en erfaren lärare. 

Studieavgifter kan vi lärare på fältet inte göra så mycket åt. Det finns förstås politiska val! Min kandidat ska ha en klar linje i den här frågan. Böckerna då?

I dagens skola förväntas de unga satsa på teknik. De ska ha en bärbar dator med dig i väskan. Dyrt? Säkert, men … . Vi måste jobba på det som samhället därute kräver av oss. En rätt så stor bit praktisk it-färdighet hör hit. Dessutom kan vi vända saken till vår fördel också ekonomiskt. Om vi vill!! Många eläromedel är eller kan bli billigare än konventionella böcker. Digitala läromedel kan inte alltid idag seriöst tävla med traditionella böcker, men den situationen ändras snabbt! Vänta bara! 

Nu behövs initiativ. Både av de unga och oss äldre.