Skolan har nu kommit igång. En vecka har vi jobbat i Brändö gymnasium. Bloggaren bor ca 20 km från jobbet, så resan tar sin tid. Ca 40 minuter med kommunala färdmedel. Helt ok. Man kan ju läsa eller blogga! Och observera trafiken. 

Vi har skakats av trista nyheter. En bilist greps för någon vecka sedan av raseri och rammade – tydligen med avsikt – en cyklist, som dog av sina skador. Tragiskt! Visst finns det bilister som beter sig idiotiskt. Men det gör andra trafikanter också. Bloggaren har inte haft problem med bilar i trafiken i år. Som fotgängare alltså. Jag följer trafikreglerna, använder skyddsvägar. Stannar vid rött ljus osv. Det fungerar rätt så bra. Men se cyklisterna. 

Ett praktställe för observationer om morgnarna är Brändö parkväg. Har funderat på att rigga upp en videokamera för att visa vad jag menar. Här har vi vanliga körbanor och en trottoar med indelningen cyklister på ytterkanten och fotgängare längst bort från trafiken. Fungerar det? Nej! Cyklisterna ser ofta ut att uppfatta hela vägen plus trottoarerna som sin personliga tummelbana. Dessutom vet de inte skillnad på höger och vänster. En liten respekt ser de ut att ha för bilar. Kanske har de lärt sig den hårda vägen. Men fotgängarna är tydligen utsatta för hobbyjakt. Poäng för varje tackling! Tre gånger i år har bloggaren slagit ihop axlarna med cyklister som ljudlöst närmat sig bakifrån i racerfart! En av stötarna var verkligen hård! En åldring hade stupat direkt. Jag gick längst ute mot kanten på fotgängarnas sida. Cyklisten körde alltså i helt fel fil. Reagerade cyklisten? Nej!! Vidare bara! 

Ibland får det hela komiska drag. Två racercyklister lyckades häromdagen köra parallellt och på något märkligt sett trassla in sig i varandra. Ingen föll, men adrenalinet flödade. Översätter fritt från finskan: ”Jävla idiot!”. ”Håll käften. Du är en mycket större idiot än jag!”. Ja ja. 

Det är klart att vi alla ska ha respekt för varandra därute i trafiken. Vill ändå påpeka att jag som fotgängare ofta blir heligt förbannad på tvåhjulingarna. Och det säger jag till om!