Bloggaren tycker sig som lärare på sista tiden ha sett en viss pessimism bland dagens unga. Lönar det sig att kämpa – allting går ändå åt h…e, heter det. Det är inte första gången jag iakttagit detta. Den förra stora depressionsvågen kunde man se åren innan Sovjetunionen upplöstes. Då var man rädd för stormakternas krig. 

Det finns mycket som går i vågor – tydligen också denna livsinställning. Någonting måste mata fenomenet med (negativ?) energi. Nyhetsflödet??

Vi bombarderas av dåliga nyheter. Ekonomin går dåligt, arbetslösheten sprider sig, populisterna donderar, rasism och fiendskap för allt främmande (inklusive nationella språkminoriteter) florerar, islamska staten för krig, arabvären kom av sig, EU knakar i fogarna, jordbävningar, vaccinationsmotståndare, fundamentalister ….

Lätt att förlora perspektivet! Faktum är trots allt att många av oss aldrig har haft det så bra som idag. Det skrivs det också om. Sjukdomar motas undan. Vi lever längre och är friskare, vi har en hygglig levnadsstandard osv. Gäller förstås bara ca 1/3 av jordens befolkning, men om vi förvaltar pundet väl, kan vi få flera med i klubben. 

Det bloggaren försöker säga, är att det också finns goda nyheter! Men vi har en tendens att fokusera på det tråkiga. Kunde kanske vara skäl att balansera en aning. I läsflödet stötte jag på en artikel om detta. Hittar den inte nu, men man berättade om en nyhetstation i väst någonstans, som strävade till att komma med lika många goda som dåliga nyheter.  Balans alltså. Och tittarna/lyssnarna gillade detta. Man påverkades positivt. Människan behöver ett visst mått positiv respons. Om man inte får den via nyheterna, måste man kanske bena ut den på egen hand.

Tror att en stor del av bloggarens studenter i alla fall har den förmåga. I gruppen på ca 20 ”fysiker” har nu 3 meddelat om påbörjande studier i medicin. Åtminstone 3 till om universitetsstudier i matematik och naturvetenskap, hemma och ute i världen. Och dessa är devjag känner till. Aalto-universitetet (läs ”tekniksa högskolan”) har jag inte hört någonting om ännu, men vi brändöiter brukar vara välrepresenterade där med. Ungdomar med ljus och optimism i sina själar. Kanske de inte påverkas av nyhetsandan. Kanske de tänker själv.

En fredagsskål för den duktiga ungdomen! (Ska avnjutas i kväll!)