Kallt i våra regioner, trots att kalendern påstår att vi har sommar. Nå skam den som ger sig. Lite ledigt måste man unna sig. Så äkta hälften och bloggare åker till Tallinn. 

Turen över sker med Tallink Star. Sovjetunionen är ett minne blott, men vodkaturismen är ett segt fenomen. Skulle man filma båtresenärerna, kan man göra en viss väderanalys. Om folk raglar synkront, är det storm. Om de raglar kaotiskt, skiner solen!

Stod mitt på däck. En medresenär ställde sig tätt bakom mig och frågade om han var i toalettkön. En stund senare och långt borta från position 1 hängde han kvar. Han trodde väl att kön avancerat. Sade att jag fortfarande inte köade själv, men guidade honom i riktning mot toaetterna. ”Där. Gå dit uppmanade bloggaren honom”. Såg honom igen en kvart senare. I damkön! Orkade inte mera!

Gick till kafeterian och spanade in möjligheten för en enkel matbit. Killen framför ville ha en portion köttbullar. Finns inte blev svaret. Men vi har en varm frukost och där ingår köttbullar. En stund senare på resan serverades de riktiga köttbullarna (samma portion som tidigare). Turistliv!

Framme i Tallin strövade vi kilometervis, vår vana trogen. Tittade in i en massa gränder och gamla kyrkor. Gick också på utställning i rådhuset. Gamble konstnärer som Dürer, Cranach & Co. Sevärt i allra högsta grad. Lunch på gastropubben Clayhills. Helt ok. Sedan simtur i hotellets pool. Hotellet heter Tallink Spa and Conference. Trevligt, men kanske litet nerslitet. De vilda horderna gnagar väl på inredningen?

På kvällen blev det krogen van Kral Aed. Rekommenderas varmt. God mat och vänlig service. Sedan en liten strövtur och avrundning på cigarrbaren Fidel på hotellet.

Nästa dag tidig frukost innan den vilda hopen sovit ruset av sig. Sedan ut på stan. Nya strövtåg. Vi hann med både riksmuseum, stadsmuseum och en aning shopping. Lunch på puben Hell Hunt. Rikligt och gott.

Tallinn är en charmerande stad. Mycket har renoverats och serviceandan är bra. För det mesta. Men i hamncaféet på hemvägen blev man påmind om tider som flytt. Damen bakom kassa-apparaten kunde ställa upp en sketch ”om tiden”. Om kunden hälsade, glodde hon ilsket till svar. Beställningen följdes av en tung suck. Om man inte hade jämna pengar himlade hon sig och drog en ramsa på ryska. Glas och kaffekoppar slog på disken så att innehållet skvalpade över. Eventuella växelslantar slogs på disken förbi utsträckta händer osv. 

Nu hem igen. Ska återbända till Tallinn. Trevligt resmål!