Bloggaren har levt lejonparten av sitt liv i huvudstaden Helsingfors. Trots att jag nu är Esbo-bo (roligt ord), känner jag starkt för min gamla hemstad. Tidigare kändes det omöjligt att flytta bort, men allt har väl sin tid.

En av orsakerna till att bloggaren trivdes så bra var det utbud av kultur och service man upplever i en större stad. Med bussen eller närtåget kom man fram till precis det man ville, operan, hyggliga restauranger, bra affärer osv. Det här gör att man står ut med trängsel och andra nackdelar i en stad.

Ett par av smultronställena i staden var Akademiska bokhandeln och Stockmanns varuhus, som tillsvidare äger bokhandeln. ”Akademen” var ett ställe man besökte varje gång man tog sig in till centrum. Likaså hörde en strövtur i varuhuset till agendan. I Akademen hittade man många intressanta böcker, både facklitteratur och skönlitteratur. Personalen var kunnig och vänlig. I varuhuset fanns en hemelektronik-avdelning som slog alla andra i kvalitet. Garanti- och servicefrågor sköttes klanderfritt och teknisk rådgivning av hygglig kvalitet var lätt att få.

Elektronikavdelningen har körts ner. I stället hyrs avdelning ut till en yttre butikskedja. Har inte hunnit testa denna ännu, men är lite skeptisk. Ska ge den ett försök när tillfälle bjuds. Akademen är dessvärre en skugga av sitt forna jag. Dåligt utbud. Personalen vill jag inte uttala mig om, men via nätdiskussioner har jag förstått att det finns problem med sakkunnighet och betjäningsvilja.

Man skyller bland annat på näthandeln. Är inte insatt i varuhusets pengaflöde, men tycker att utvecklingen är märklig. Kan inte riktigt tänka mig Stockmann som en hyresvärd för en drös utomstående butikskedjor!

Man har öppnat ett Starbucks-cafe i Akademens bottenvåning. I en radiosändning sade en av varuhusets chefer att man vill bredda servicen på det sättet. Kunderna i kaffeserveringen är till största delen ungdomar, som knappast är där för böckernas skull. Betvivlar att det hela fungerar som tänkt.

Nu ska tydligen Bonniers ta över bokhandeln. Kanske blir det bra! Är försiktigtvis optimistisk. Sämre kan det knappast bli. Stockmann har schabblat bort ett av Helsingfors guldkorn. Kanske kan Bonniers vända på trenden. Man hoppas!