Har ingen egen kaffemugg på jobbet. För några år sedan hade jag en rolig sådan, men någon slog sönder den. Skärvorna var prydligt radade på muggens plats i skåpet! Varför det?? Nåja!

Dags för en ny mugg alltså. När bloggaren bodde i Gamlas i norra Helsingfors, stod man utomhus och väntade på bussen. I snålblåst, regn och hetaste solsken. Busskuskarna körde inte fram till hållplatsen en sekund för tidigt. varför skämma bort passagerare? I stället såg man dem sitta i godan ro och läsa tidningen inne sina bussar.

Esbobussarna startar inne i Kampens busstation. Skönt att vänta under tak och ha en massa affärer att titta in i om det dröjer innan nästa buss går. Strövade in på Heureka-shoppen och hittade muggen på bilden. Den kallas en matematik-mugg. Skräp heller! En fysikmugg är vad det är. Majoriteten av de formler man kan beundra är nämligen sådana att en fysiker nickar glatt igenkännande! Möjligen kan vi tala om tillämpad matematik.

Nu ska jag inte vara knutpatriot som en del av finlandssvenskarna här i landet. Är fysiker, men ser allt gott i matematik, kemi, andra naturvetenskaper, humaniora osv. Vilka tankar väckte då muggen i bloggaren??

Jo – ännu en gång: Vi måste lära oss integrera läroämnen i skolan. Gränserna mellan dem ska inte suddas ut, men vi kan bli mycket bättre på att berätta vad man gör med det utlärda utanför det egna klassrummet. Vi är inte så bra på det idag. Gäller också bloggaren själv!

En annan sak. Muggen väcker säkert stort förakt bland en del människor. Märkligt. Utan de formler som finns på bilderna, skulle vi ohjälpligen leva kvar i medeltiden. Vårt samhälle bygger på en naturvetenskaplig know-how. Utan den inga moderna bekvämligheter, medicin, transport, fritid, säkerhet… . Den som påstår att det var bättre förr, kan ju alltid flytta ut i vilda skogen och se hurras väl det stämmer!

Kommer stolt att lapa kaffe ur min mugg. Om någon slår sönder den och radar in skärvorna i skåpet, köper jag en ny. Har ingenting att skämmas över gällande den världsbild min kaffekopp förmedlar!