Man hör diverse gliringar om lärarens sommarlov, som ”Det finns tre orsaker att bli lärare: juni, juli och augusti”. Ibland föreslås att vi lärare inte skulle behöva lyfta lön under sommaren. (Hoppas att politikerna i regeringen missar detta blogginlägg). Idioti! Vanliga löntagare får inte avdrag för semesterveckor eller  veckoslut heller. För att inte tala om att de sover en tredjedel av sitt liv! Läraren får inte betalt för den tid som spenderas bakom katedern, utan för utfört arbete, oberoende hur det sitter i tidsramarna. En väsentlig del av detta arbete sker hemma.

Nu är det alltså sommarlov. Flera dagar har gått åt till att packa labbutrustning. Brändö gymnasium flyttar tillbaka till Brändö efter en period i Haga. Det är lärarna som packar, visserligen mot en ersättning. Men den är liten. Ingen flyttkille skulle gå med på dylikt!

Händer annat under sommarlovet? Vi lärare tillbringar ”semestern” på olika sätt. Bloggaren läser upp sig. Artiklar och böcker om det senaste inom fysiken är lättast att smälta nu, när undervisningen går på sparlåga. Men det blir också annat. Förberedelser för nästa termin!

I sommar blir det dessutom en grej till. Bloggaren skriver på en nätbaserad ”ebok”. Grundkursen i gymnasiefysiken ska klämmas in i materialet. Jobbar med två ytterst kunniga kolleger. Just nu ska inga detaljer avslöjas, men fortsatt rapportering kan bli aktuell.

Vad är nu det här? Vi tävlar ju med förlage(n/t). Javisst. Har varit lojal mot de/den aktören i många år, men nu räcker det. Världen går framåt. Saker måste ske snabbare än vad som är fallet i bokförläggarbranschen. Vi lärare och våra studerande på fältet hotas av en ny studentexamen i digital form, där bland annat digitala prov med diverse verktyg ska avläggas. Vi kan inte vänta på att se vad som går åt fanders, för att 10 år senare uppdatera våra cellulosaläromedel. Vi måste handla nu! Det är bloggarens tanke.

Nu ska det jobbas. För ett hyggligt läromedel. Under sommarlovet.