Första dagen av sommarlov har ljusnat. Härligt. Kaffet kan drickas i godan ro och tidningarna läsas. Sedan blir det förstås att sticka iväg till arbetsplatsen och se till att de sista labbgrunkorna packas. Brändö gymnasium är på väg hem till eget hus igen!

Den här dagen väcker på många plan tankar om hur det har varit och hur det kommer att gå i fortsättningen. Dimissionsdagen är för våra unga en kaotisk och kanske lite skrämmande grej. Skolan som trots regler och arbetsbördor säkert har varit en trygg plats, byts ut mot det okända. Kanske går det bra, kanske får man det svårt? Ingen vet.

Själv pressade jag min vita mössa på huvudet år 1974, efter flera års stretande i Lönkan (Nya Svenska Samskolan i Helsingfors). Sedan hem för att firas av den lilla släkten. På kvällen vidare till Brunnshuset. Där betedde vi oss i stort sett som dagens ungdom. Var fria och glada, tog oss ett och annat glas och blandade skolminnen med framtidsplaner.

Där träffade bloggaren också en mörkögd ung skönhet, som hör och häpna, bjöd upp till dans. Sedan gifte vi oss, efter diverse mellansteg, men här är vi gladeligen ännu idag med en lite större familj. Ett barn och två barnbarn har det hunnit bli. Det gick ju mer än bra.

Studierna satte igång på hösten. Äkta hälften – dåtida flickvännen – kom in på konsthistoria med högsta poängsumma. Jag sökte efter inträdesförhör, jobb för ett mellanår, men sent omsider kom budet att jag blivit antagen för studier i naturvetenskaper (humanisterna var snabbare med det brevet, grr!). Valde kemi. Bytte senare till fysik. Studerade och jobbade vid sidan om, bland annat som lärare. Beslöt senare att det var exakt vad jag ville göra här i livet! På den vägen är jag. Det gick också bra!

Finns det något råd man kunde ge åt dagens unga? Om de nu orkar höra på en besserwisser på väg mot pension, skulle det i så fall vara följande: ”Vänta inte på att det goda sker. Visa initiativ. Igen och igen! Förr eller senare lyckas det!”.

Så fick man det sagt. Kanske någon ung läser och hankar på. Eller hittar på ännu bättre levnadsråd att dela med sig av! I så fall gick det bra igen!