Så var det dags igen. Gymnasierna jämförs. Brändö gymnasium har klarat sig lite sämre i år. Bland de drygt 400 gymnasierna i Finland, ligger vi på en position just ovanom gränsen 100. Kanske har vårt år i ett främmande skolhus kostat på mera än vi vill erkänna. Kanske finns det andra orsaker. Bloggaren vill ändå se det positiva. Vi är fortfarande med i den starkaste kvartilen! Här en skärmkapning. Datafilen kan också laddas ned här. Källan är materialet i YLE. Bloggaren har samlat de finlandssvenska skolorna i en grupp för sig.

Kapning

Skolrankingarna har kritiserats mer än vanligt i år. Framför allt anses det att man lägger på tok för lite vikt vid studenternas betyg då de antas efter grundskolan. Ett gymnasium som förbättrar betygen, borde väl rankas högre på listan. Håller delvis med, men…

Det är viktigt att vi har tillgång till statistik och data om både det ena och det andra här i samhället. Det är också viktigt att vi lär våra unga att luska fram dessa data, också i fall där journalister inte gör arbetet för oss. Vi ska inte försöka dölja hur det går! Det är också viktigt att kunna läsa data på ett vettigt sätt. Brändös resultat är hyggligt, men den sjunkande trenden ska vi ta på allvar! Var och en av oss i skolan!