ja, lite så känns det. Inte på grund av sprit, utan andra faktorer. Gårdagen präglades av ett par händelser, som fick bloggaren att stilla sig i eftertanke. För det första gick Finlands Eurovisionsbidrag inte vidare till finalen. Pertti Kurikan nimipäivä, översatt till Pertti Kurikkas namnsdag, fick inte tillräckligt med röster. Nå. Killarna sade vid en intervju, att barn grämer sig, de tänker gå vidare. Trots förlusten känner skg bloggaren på ett starkt sätt sig stolt över läget just nu. I dagens märkliga politiska klimat, sände vi en tydlig signal ut i Europa ovh världen. Vi behöver inte vara stöpta i samma form!

Det andra som hände var att Ekenäs högstadieskola beslöt att förbjuda regnbågsflaggande vid Stafettkarnevalen – någonting elevkåren föreslagit. Ett antal föräldrar och lärare(!) hade protesterat. Bloggaren anser att en sådan flaggning inte har med politik att göra, utan är ett enkelt ställningstagande för mänskliga rättigheter. Sådant ska man inte förbjuda.

Har läst lite kommentarer om fenomenet. Stafettkarnevalens arrangörer har inte motsatt sig flaggandet! Finlands Svenska Skolungdomsförbund föreslår att andra skolor i stället flaggar och visar sin åsikt. Intressant. Kommer bloggaren att uppmana till detta i egen skola? Knappast. Det här är en grej vi alla måste avgöra för oss själva. Vill de egna eleverna flagga – gott och väl. Tanken att motsätta sig saken känns väldigt främmande. Kommer om jag bara hinner att söka mig till karnevalen och se hur det går. Rapport följer kanske. 

Läste en kommentar någonstans där skribenten ansåg att man borde protestera mot skolan från Ekenäs. Absolut inte! Eleverna ville ju ställa upp. De är värda respekt! När nyheter av den här typen blir virala, finns alltid risken att folk förivrar sig och skyller på fel part. Då måste var och en av oss försöka hålla huvudet kallt och bedömma situationen objektivt.

En annan kommentar byggde på påståendet att nyheten blåsts upp för mycket. Det är ”synd om Ekenäsborna”. Nja. Vissa orter får ett rykte på ett eller annat sätt. Det må gälla Alabama, Georgia eller Ekenäs, Finland. Om man fattar beslut mot medmänniskor, sådana de är, får man räkna med en del kritik! Kanske stämmer det till eftertanke nästa gång. 

Trots att starka reaktioner ibland skrämmer, känns det bra att så många därute orkar och vill engagera sig. Kanske gårdagen inte var en total miss i alla fall!