Perfekt! Se bara. Vi ligger på andra plats med Irland som god etta! Europa överlag ligger högt uppe.  Artikeln som citeras hittar vi i publikationen Business Insider. Läste igenom, men kan förstås inte gå i god för innehållet. Intressant läsning i alla fall. Rekommenderas varmt?

Nu ska jag agera typisk finländare! Jo, visst är det bra att vi placeras oss fint, men någonting är vi väl ändå dåliga på? Voi voi.

Javisst. I kategorin Internationell fred och säkerhet, ligger vi på 53 plats! Det är inte så bra. Hur ska vi tolka det? Är vi bara intresserade av stabilitet inom landets gränser? Kommer den kommande regeringen att förbättra placeringen??? 

Bloggaren tror sig se ett mönster här. I min ungdom för decennier sedan, sades det att vänsterpolitikerna fick ett lyft av dåliga tider. När det rådde skrala ekonomiska förhållanden, växte t.ex. Socialdemokraternas popularitet. Under den senaste ekonomiska recessionen gick det inte så! Sossarna upplevde ett minskat understöd! Populisterna som är fientliga mot allt ”främmande” vinner mark.

Var brister det?

Bloggaren tror att fenomenet ”solidaritet” har minskat i betydelse. Vi ser inte så långt ute i världen idag. Vi vill sköta den egna täppan. Vi vill må bra utan att bry oss om att man också mår bra i grannbyn! Tycker mig se mönstret i politiken. Och i ovan nämnda statistik. 

Ser personligen med glädje att vår placering är fin, men anser samtidigt att vi bör bättra på det som inte riktigt fungerar! Hur? Genom egen livsstil förstås, men kanske framom allt genom att vara noggrann med vem man röstar på och ger sitt allmänna förtroende. 

Lovar jobba för saken.