Ordet troll har blivit allmänt använt om en otrevlig näthuligan. En person som är oförskämd och allmänt jobbig. Ordet troll förekommer i många engelskspråkiga diskussioninlägg och artiklar. Trevligt i sig förstås att skandinaviska ord sprids vidare.

Har bloggaren råkat ut för troll? Visst. Inte ofta, men det har hänt. Närmast då någon som följer en på sociala media och via blogginlägg, för att sedan kommentera på ett ytterst osakligt sätt. Kommentera vad? I stort sett vad som helst, så länge man får opponera sig och meddela bloggaren om hans låga intelligens, allmänna dumhet, felaktiga kön, felaktiga socialklass, fel yrke, fel etnicitet, fel modersmål … You name it.

De här trollen används ibland av teknikfientliga individer för att banka igenom den egna åsikten. I detta fall att allt var bättre förr! Men låt oss ta en närmare titt på trollen. Är de verkligen något nytt?

Nej, enligt bloggarens åsikt. De har alltid funnits. De har kallats annat kanske, som energitjuvar, motsägare, småsinta chefer eller underlydande, avundsjuka arbetskamrater, jobbiga grannar, konstiga bekanta osv. 

Nästa kommentar är att man inom nätvärlden kan vara anonym, vilket är förskräckligt illa. Skräpsnack. Man var minsann anonym tidigare också! Ilskna lappar i husbolagens trappor må tjäna som exempel. Allting var fel. Varje gång det regnade, luktade det våt hund i trappan t.ex. Och dessa meddelanden var i regel inte undertecknade! Motsvarande fanns i andra sammanhang. Egentligen är man mindre anonym i dagens nätvärld, där det går att få fram ip-adresser och annan information vid verkliga behov. 

Små nättroll klara man lätt av. Man nonchalerar dem. Då spricker de när solen går upp. De riktiga bergstrollen kan vara värre. Dem kan man förstås polisanmäla, om de går för långt. Troll i den verkliga världen är svåra. De söker aktivt upp en och brassar på om det ena efter det andra. Det blir ibland lite svårt att stänga av svadan. Men…

Vi människor är olika och ska så vara. Också om en del av oss egentligen är troll.