Så var det dags igen. Konferens som arrangeras av Texas Instruments för lärare. Bloggaren har deltagit ett antal gånger. Det har blivit 3 varv i USA och någon gång till i Europa.

Elaka tungor säger att ja låter mig sponsoreras eller värre. Håller inte riktigt med. Den dag någon konkurrent verkligen hittar på bättre produkter, räknare eller mjukvaror, byter jag sida. Det har inte ännu hänt. TI har en mäktig historia. Transistorn upptäcktes vid företaget, vilket ledde till några Nobellpris i tiden. Försök slå det. Jag har mina elevers bästa i tankarna. De ska få jobba med goda verktyg och få en vettig utbildning om hur man använder dem. Inte bara som trollspön som ger svar utan förståelse, utan som tankeväckare, fantasifrämjare, innovationsförstärkare och kanske framför att, som någonting att bygga självförtroende på. När det gäller ämnen som matematik och fysik, saknas nämligen den varan oroväckande ofta!

Tjänstemännen är inte så förtjusta över dylik verksamhet. Läraren ska inte delta i företags utbildning. Elever ska ha rätt att välja sina verktyg utan styrning. Frågade en gång en byråkrat om det gäller läromedlen också. Där är också företag inkopplade och det har hänt att de ”sponsrat”. Byråkraten blev sur. Det är inte roligt när någon ifrågaställer ens lilla världsbild. När bloggaren åker på konferens, blir det därför vanligen oavlönad tjänstledighet. Ändå är var och en av dessa konferenser värd tiotal av dem som arrangeras hemma. Och de sistnämnda är inte dåliga! 

Nu satsar man på oss ute på fältet. Man samlar lärare från många olika länder. Man hör på oss, vilket man inte upplever ofta. Man låter oss dela med oss av idéer och erfarenheter. Vi upplever respekt för det arbete vi gör, utan att någon står där och förklarar att allting vi sysslar medvär valhänt och fel.

Visst vill företaget sälja, men bloggaren upplever det här som en symbios. Vi har nytta av varandra. 

Ser fram emot de kommande dagarna. Hoppas på rika intryck och nya tankar om hur saker kan göras. Och förstås kontakter! Kolleger som brinner för det man själv gör.

Prima! Nu kör vi!