Vi anlände sent i går kväll till konferenshotellet, Melia Avenida America. Hann bara ta en taxi med de andra finländska deltagarna in till centrum för en bit mat. Spännande stad. Små smala gränder körde vi genom. Sedan ett tapas-plockbord. Mätt blev man och tankarna började genast flöda.

IMG_0376

Första intrycket? Man antar en hel del om Pisa-landet Finland. Snackade i går kväll med en kollega som enligt vad jag vet sysslar med skolledarskap och utveckling i USA. Snabb diskussion – fick inte ens delstaten klar för mig ännu. Hon bekräftade ändå en av mina observationer. I den engelskspråkiga pressen på båda sidor om Atlanten, har man skrivit om hur Finland nu helt ska gå in för temabaserad skolundervisning och helt slopa de klassiska läroämnena. Och ryktesspridingen bara ökar. Titta vad de gör i Finland nu!

Konstaterade bara att ingen sagt någonting till oss lärare om saken. Misstänker att några entusiaster bland planerarna har gått ut med nyheter som sedan eskalerat och blåsts upp. Ett komplement till vardagen kan vi säkert hitta i diverse tema-försök, men att helt gå över… Nä!

Detta blir antagligen en hel del att snacka om här i Madrid. Bland annat.

Hotellet?

Fint, men intressant arkitektur. Här visar jag hur man tar sig från rummet till hissen. Oändlig korridor med massor av vinklar. Ljus bara där man går, via sensorer. Spooky!

<p><a href=”https://vimeo.com/123387448″>IMG_0373</a&gt; from <a href=”https://vimeo.com/user15852598″>Leif Ekrem</a> on <a href=”https://vimeo.com”>Vimeo</a&gt;.</p>