Bloggaren följer givetvis med en och annan valdebatt. Inga större överraskningar. Man diskuterar det som kan förväntas, ekonomi, hälsovård, kommunsammanslagningar, invandrare osv. Då partiledarna drabbade samman i en av debatterna, blev det ändå klart att valet kan hetta till sig. Man avbröt varandre, ilsknade till och betedde sig som en allmänt ouppfostrad skolklass. Programledarna hade fullt arbete med att kontrollera debatten. En partiboss agerade duktig flicka i klassen. Päivi Räsänen, boss för kristdemokraterna, var lugn och sansad. Men åsikterna då? Om jag tolkade henne rätt, kommer KD att fortsätta motverka en jämlik äktenskapslag efter valet! Detta trots att majoriteten av kollegerna i riksdagen röstat för lagen!! Demokrati??

Lyssnade på radio i morse. KD motverkar också en lagstiftning som tillåter eutanasi i fall där patienten lider av en svår, obotlig sjukdom. Den här frågan ÄR svår, men också i detta fall ser det ut som en överväldigande majoritet av befolkningen skulle vara för en sådan lagstiftning.

Bloggaren tycker sig se en oklarhet här. Visst ska en religiös människa ha rätt att leva och verka enligt sina övertygelser. Men ska man ha rätt att tvinga dem på andra?? Mot majoritetens vilja? Vi förfasar oss över samhällen med sharialagstiftning och andra typer av religiös järnkoll. Är läget här hemma inte i viss mån detsamma? Religiös kontroll över stora livsfrågor också för dem som inte omfattar övertygelsen. 

Jag ställer frågan till dem som HAR denna övertygelse. Har ni rätt att kräva ”lydnad” av dem som inte delar era tankar? Demokrati innebär bland annat att olika åsikters anhängare ska komma till tals, men är det ok att lobba för och bulta igenom lagar, som gör en del medborgare djupt olyckliga?? 

En sak är klar. Bloggaren skulle aldrig rösta på ett parti med en religiös bakgrund. Parti-ideologin ska bygga på en fastare grund. Skulle inte rösta på ett uttalat ateistiskt part heller. Religion i all ära, men politik och religion anser bloggaren inte höra ihop. Det är en liten del av min ideologi inför valet.