I mitt lärarjobb, blir jag ibland tvungen att rabbla upp vissa grundbegrepp. Ett sådant är SI-systemet, ett internationellt system för mått och vikter. Systemet är i bruk över hela vårt jordklot, men ett litet antal länder strävar emot, som t.ex. USA och Liberia. Brukar titta på amerikanska serier på webben, bl.a. sådana, där man sysslar med brottsplatsundersökningar. En sådan är ”Bones”. Seriens kvalitet är inte att hurra för. Ska ge den någon chans till, men…

Hjälten i serien är en dam med diffus utbildning. Antropolog? Biokemist? Whatever. Hon är i alla fall smart. Efter henne svansar en manlig FBI-agent med mindre begåvning. Hon använder ”metric units”. Han knallar på och gnäller över antiamerikansk verksamhet. Festligt.

Om man surfar lite, hittar man en hel del humor kopplad till olika måttsystem. Vad sägs om FFF-systemet. Det står för Furlong, Firkin, Fortnight.

En Furlong är en åttondelen av en mile, eller ca 660 fötter. Ett behändigt längdmått allts. Med Firkin klarar man av massan . En Firkin är en kvarts ölkaggemassa eller en halv Kilderkin. Visserligen är en Firkin vin inte det samma som en Firkin öl, men vem f..n bryr sig? En Fortnight lär vara två veckor, om jag minns vad magistern i engelska lärde ut för ca 960 Fortnights sedan.

Enkelt va?

De här enheterna har verkligen varit i bruk. Kanske används de ännu i USA. Knappast i Liberia dock.

Måttentusiaster har också andra enheter på förslag. Här är några prima förslag.

En skäggsekund är den distans ett skäggstrå växer på en sekund. Definieras som 10 Ångström, eller ca 10 atomdiametrar.

Inom atomkolliderarfysiken finns en lustig enhet. För area. Den heter en barn. Här är begreppet inte synonymt med kläpp eller juvenil. Nej, det är en amerikansk lada man avser. Om en nuklid har ett stort barntal, är det lätt att träffa den, ungefär som att skjuta på en lada i vilda västern. Man kunde kanske dela in en lada i mindre enheter. Förslagsvis skjul och utedass.

Idrottarna har sina förslag. Inom tyngdlyftning föreslås en Toyota Primus, eller ca 1325 kg.

Den brittiska fysikern P.A.M. Dirac var känd som en fåordig man. Ett förslag är att använda enheten en Dirac, motsvarandes ett ord per minut. Problemet är att somliga medmänniskor kommer att ha enorma Diracvärden. Nå. Man kan ju välja en logaritmisk skala!

Vi tar en till. En åsnekraft kunde vara en fjärdedels hästkraft, eller mycket grovt 250 W. Lustigt. När vi mäter en typisk gymnasieelevs effekt, brukar vi landa på ca 250 W.

Hm!