Deltog för några dagar i en demonstration mot behandlingen av Raif Badawi i Saudiarabien. Han som straffas med fängelse, böter och piskstraff för att han inte har ”rätt” religiös övertygelse. Bloggade om saken och fick en del motkommentarer. Prima! Diskuterar gärna.

En av kommentatorerna berättade, med personlig erfarenhet av landet i fråga, att den nyss avlidne kungen i grund och botten var en liberal härskare, som möjligen såg till att det inte blev en dödsdom på direkten! Det som sker nu i SA korrelerar med folkets starka vilja.

Och folkets vilja – det är väl demokrati??

Nja! Bloggaren vet inte riktigt! Är ju fysiker och inte samhällsvetare, så min expertis tryter. Men… Här i Finland kan vi väl tala om ett demokratiskt styre? Eller hur? Har vi det som folk vill?

Har förstås begränsad tillgång när det gäller statistik om åsiktsfördelningar, men man följer väl med debatten och trender i samhället. Både hemma och i resten av Europa/världen. Man blir inte glad alla gånger. Om demokrati enbart skulle basera sig på ”folkets vilja”, skulle det inte förvåna om vi återinförde dödsstraff, tvångsförflyttade alla som inte passar i formen till Åland eller något liknande.

Demokrati måste innebära någonting mera. En del humanitära principer måste dominera över enskilda personers preferenser. I motsatt fall går det åt skogen. Det är inte bara inom rättsväsendet detta gäller. Praktexemplet på ett märkligt förfarande var folkomröstningen om kärnkraft i Sverige år 1980. Då beslöt man sig för att avveckla kärnkraften före år 2010. I paketet ingick också ett märkligt beslut om att förbjuda forskning omkring kärnkraft!! Det förbudet var i kraft fram till år 2006. All forskning på detta område leder inte till att man bygger nya kraftverk! En del av forskningen kan gälla hur man möjligen oskadliggör avfallet t.ex, men se det blev förbjudet! I stället satsade man på bland annat fossila bränslen. Idag börjar vi få ett hum om vad det betyder! Men svenskarna tyckte till och var nöjda då det begav sig.

Ett annat svenskt fenomen hittar vi inom skolvärlden. Varje gång en ny regering tar över vid rodret, går man in för att sopa bort gamla regler och normer inom skolans vardag och ersätta dem med nya, som passar regeringsprogrammet. Det blir alltså si som så med arbetsfriden i skolorna. Kolleger från Sverige har förklarat att det här är en bidragande orsak till svenska grundskolans svaga resultat.

Bloggaren tror att samhället mår bra av en viss tröghet. Beslut ska fattas och förändringar (gärna också förbättringar) ske, men inte på sekunden. ”Folket” ska inte heller fatta drastiska beslut. Proceduren måste bygga på att vi röstar på våra politiker. De funderar sedan på saker och ting, konsulterar med experter, funderar igen och fattar till slut sina beslut. Det må räcka lite längre så, men för det mesta vinner vi sannolikt på det.

Bloggaren anser alltså inte heller att folkets vilja i SA berättigar behandlingen av RB. Skulle gärna se äkta religionsfrihet råda överallt på klotet. Och det är bara en del av helheten. Folk ska inte straffas med prygel och handavhuggningar. Inte dödsstraff heller. Det är min åsikt och den står jag för.