Skulle ha sovmorgon i provveckan. Äkta hälften fick bloggaren på andra tankar. Amnesty International ordnade en stillsam demonstration utanför Saudi-Arabiens ambassad i Helsingfors. Det gäller bloggaren Raif Badawi. Han har dömts till 10 års fängelse, enorma bötesbelopp och 1000 piskrapp. Han har redan misshandlats så illa att man fått lov att skjuta upp piskandet av medicinska skäl. Varför det. Jo för att han bloggat om religionens betydelse i samhället.

Undertecknad tycker hit och dit i sina egna blogginlägg. Uppfattar det som en självklarhet. Men så är det inte överallt i vår värld. Därför protesterar vi, frugan och jag.

. .

IMG_0098

Vi kan tycka att Saudi-Arabien är långt borta, att vi inte ska lägga oss i främmande länders inbördespolitik, att personer som talar ut har sig själv att skylla, eller något annat av de argument bloggaren hört. I vårt land har man rätt till åsikter. Också de ovan nämnda! Men bloggaren påstår att världen är mycket mindre än mången människa tror. Vill jag, kan jag nå Saudi-Arabien på ett halvt dygn eller så. Bloggaren i trubbel där är biologiskt en släkting. Statistiskt har vi en gemensam förfader n generationer tillbaka i tiden – och n kan vara mindre än man tror! Dessutom är det inte så väldigt länge sedan man fick religionsfrihet i våra delar av världen!

Vi har våra problem. Miljön är hotad t.ex. Det är en allvarlig sak och bör åtgärdas, om det bara går. På det andliga planet ser jag åsiktsdiktatur som ett lika stort problem. Det kan inte vara så, att vi måste tycka/tro si eller så. Det är bloggarens starka övertygelse. Ut och protestera alltså. Behöver ingen teolog som förklarar hur saker egentligen förhåller sig.

Bloggaren vet inte hur många av de ca 60 personer som närvarade, kom av religiösa skäl? Det är helt ok om man gör det givetvis, men yttre tecken den saken saknades. I diskussioner om religionens betydelse här hemma, är ett av argumenten, att religionen, i vårt fall kristendomen, utgör en etisk/moralisk ryggrad i vårt samhälle. Man påstår att dessa högre värden skulle vackla, om religionens roll minskar. Bloggaren undrar om så verkligen är fallet. Denna morgon mer än vanligt!