Idag börjar knogandet i Brändö gymnasium igen efter Jullovet. Det känns bra. Ska bli roligt att jobba med studenterna.

Under bloggarens karriär, har mycket skett. Jag minns hur ungdomar under det kalla kriget ofta kända sig sorgsna och apatiska, när de tänkte på världsläget. Inte är detta världsläge just nu heller det bästa. Eller…

Nyhetsförmedlingen har blivit mycket effektiv. Tidigare kunde det räcka evigheter för nyheter om någonting trist långt borta att fram till oss. Nu kommer informationen fram så fort någon väljer att rapportera. Och någonting måste man ju komma med som journalist. Det ger mat på bordet.

Trots den effektiva katastrofbevakningen, ser det ut som om vi skulle ha det ganska bra. Åtminstone om man väljer våld som en indikator! Tiderna ser ut att gå mot det bättre! Bloggaren är fullt medveten om att olyckan kan komma när som helst, men en viss optimism må vara en unnad!

En intressant sak till är värd att noteras. I The Guardian kan man läsa ett inlägg om sambandet mellan våld och religion. Statistiken tyder på att sekulariserade samhällen är mindre våldsbenägna, både när det gäller konflikter i större skala och våld inom samhället. Den tanken är kanske värd att tänkas fullt ut! Är religionen den bästa vägen till respekt, samförstånd, kärlek till nästan osv?

På det personliga planet är bloggarens erfarenhet den, att så inte behöver vara fallet. Trots att man inom kyrkliga kretsar hävdar att vår religion är den etiska ryggrad vi har i vår värld!

Bloggaren tror att vi måste analysera detta fördomsfritt. Både som religiös, agnostiker och ateist. Religionen har säkert en potential som fredsförmedlare, men frågan är om denna potential utnyttjas. Det finns ju så mycket att ondgöra sig över. Som grannens sexualitet t.ex. Eller om evolutionen är ett faktum.