Över 100 barn och unga har blivit offer för en attack i Pakistan. Vi läser och förfäras. Sedan går vi vidare i våra sysslor. Det är ju långt borta! Det är ju fråga om en främmande religion!

Bloggaren har genom åren stött på liknande nyheter. I mindre skala vanligen, men i alla fall. Då saken har diskuterats, har frågan om det är ”värre” att döda barn än andra medborgare ibland dykt upp. En del av oss tycker att allt dödande är lika oförsvarligt. Ur en rent analytisk synvinkel är detta säkert sant, men som lärare kommer jag inte ifrån tanken, att attacker mot barn och unga, ligger mycket lågt på den etiska skalan.

Jag kunde komma med argument om varför jag anser så, men det får vara.

Till inledningen. Är Pakistan långt borta? Nej!! I dagens globala värld, där vi i praktiken kan ta oss vart som helst på några timmar, finns inte längre ”långt borta”, Så är det, oberoende av vad populister inom politiken och andra med låg hårgräns påstår. Vårt jordklot är mindre än vi tror och till den globala utveckling som sker, vare sig vi vill det eller inte, hör ett element av globalt ansvar. Det ser ut som om vi människor långsamt skulle börja inse det. När det gäller natur och miljö, kunde man t.ex. plocka fram en liten detalj. Inom EU försöker man motverka plastföroreningen. Prima. Bloggaren vill inte ha alla dessa små plastpåsar i tid och otid. Tänk om vi satte samma energi på att förbättra rent mänskliga omständigheter. Är optimist. Tror att det kommer! En vacker dag blir vi lika förfärade över barn som lider, som över fiskar som dör då de äter plast.

Främmande religion? Nja. Religionen ifråga hittar man överallt, men det är inte det centrala. Det är inte länge sedan vi i vårt kära Europa betedde oss lika. Tänk bara på 30-åriga kriget, då lutheranerna och papisterna rök samman så att blodet stänkte. Det fanns säkert mängder av civila offer i den konflikten också! Däribland barn. Och så länge sedan är det inte. Dessutom får en del av de fundamentalistiska åsikter man stöter på i diverse diskussioner en att misstänka att motsvarande inte är helt omöjligt idag.

För bloggaren har det sedan mycket unga dagar stått klart att religiösa (och även andra starka) ideal, kan vara mycket skadliga. Religion kan föra gott med sig, men kopplingen till samhälle och politik är en farlig historia.

Nu ska bloggaren iväg till jobbet. Ska försöka lära ut en världssyn som går ut på att vi måste observera och analysera. Se världen sådan den är. Det utesluter inte en högre makt, men framkallar framför allt inte ett behov att bete sig hur som helst, för att sedan skylla på den makten!!