Finlands riksdag har idag röstat för ett lagförslag om könsneutralt äktenskap. Bloggaren är nöjd! Samma gäller de flesta människor jag stöter på i vardagslivet. Glada miner och stor lättnad. Ett motsatt resultat hade varit en oerhörd besvikelse.

Nu till efterdyningarna.

Ett par saker får en att höja på ögonbrynen. Det finns de som påstår att den här rättvisefrågan är en liten detalj i samhället. Att vi har betydligt större problem. Det må vara sant att alla problem inte är ur världen nu, men bloggaren tycker minsann att det idag upplevda är en verkligt stor sak! Betydligt större än det mesta man råkar ut för. Majoriteten av riksdagsledamöterna har ju bokstavligen gått in för en mera jämlik syn på oss alla i landet. Jag minns en detalj i min ungdoms dagar. Den mörkhyade artisten Sammy Davies gifte sig med en blond ljushyad dam – tror hon kom från Sverige. Vilket jävla marrande man hörde då. Inte skulle de två ha fått gifta sig! Det bli synd om barnen! Var har man inte hört den kommentaren tidigare. Undrar om man skulle få höra sådana monstrositeter idag? Utvecklingen går långsamt framåt, ser det ut som. Men kanske ändå framåt.

En annan grej som man kan konstatera nu, är att utskrivningstakten från kyrkan ökar. Senaste gång jag kollade är dagen prognos ca 1500 personer! Vilken är mekanismen och förklaringen? Jag tror inte att de övertygade motståndarna till lagförslaget är de som skriver ut sig. Har på känn att det är ”segrarna” som reagerar. Varför det? En förklaring kan vara de bottenskrap av debattinlägg man gjort i religionens namn. Under pågående debatter, kände sig bloggaren flera gånger obekväm som medlem av vår folkkyrka. Försökte då andas djupt och minnas de många vettiga religiösa människor jag känner. Tycker lite synd om dem ibland. Kan ändå förstå att mången rättskaffens människa vägrar tillhöra en organisation med den framtoning man sett. Här kanske kyrkan har något att tänka på.

Nu får man se vad de kommande dagarna för med sig. Det är ännu långt kvar till att lagen spikas. Men en bra dag har det varit! Ska på lillajulsfest med kolleger, men sedan hem på skumppa med äkta hälften, som är kristen OCH för den nya lagen. Så det så!