Det blåser kring kyrka och församlingar här hemma i Finland. I Storbritannien stormar det på riktigt. Den uppfattningen har bloggaren efter att ha deltagit i ett antal konferenser och tillställningar där, samt rest en aning privat och följt med diskussionen via webben. Speciellt inom undervisningssektorn hittar man kraftiga argument mot att religion överhuvudtaget hör hemma inom skolvärlden. En modell i fransk stil, där stat och kyrka fullständigt kopplats ifrån varandra, förespråkas på många håll.

Bloggaren följer med intresse med utvecklingen. Har flera gånger funderat på, vad som gör att man just nu reagerar som man gör – ofta med följden att man skriver ut sig ur kyrkan.

Trots att vi idag lever i ett informationssamhälle, finns det många som inte riktigt tar åt sig av denna information. ”Vi har väl alltid varit kristna?” är ett av argumenten man hör i diskussionerna. Så enkelt är det inte. Vill inte här ta ställning till om Jesus är en historisk person eller ej, men hur det nu än är, fick den kristna religionen en startimpuls för ca 2000 år sedan. Sedan blev världen inte ”kristen” så där bara. Religionen sökte sin form under några hundratal år. Blev i en frågesport påmind om att den första nationen som tog sig an kristendomen som statsreligion var Armenien! ca år 300. Till Finland kom religionen betydligt senare. Man talar om biskop Henrik på 1100-talet, som representant för den romersk-katolska kyrkan. Han kom västerifrån. Östra varianten av religionen sökte sig ungefär samtidigt in i landet från motsatt väderstreck.

Vi har alltså haft kristendom i landet i stort sett 1000 år. Nu ser intresset ut att svalna på allvar!

Varför det?

Bloggaren tror att det finns flera orsaker, men den kanske viktigaste är att vi inte längre lever i den isolerade bubbla, det gamla bonde- och bysamhället var. De flesta människor reste sällan långt ifrån sitt hem, nyheter utifrån fick man till stor del via prästen, som möjligen filtrerade och anpassade dem av bara farten. Kyrkan var den auktoritet man hade! Nu är allting som händer och sker tillgängligt för den som kan tolka flödet. Informationssamhället och webben gör sitt. På gott och ont. Hur förvandla det onda till gott? Bloggaren är lärare och tror på utbildning. Okunskap och ondska går ofta hand i hand.

Ska avsluta detta inlägg med en länk till en ytterst intressant brittiska analys av religion i samhället. Återkommer säkert till den i senare blogginlägg. Just nu får den tala för sig själv. Få se om historieskrivningen refererar till vår tidsera i Europa som slutet på den 1000-åriga perioden av kristendom.