Lagutskottet har sagt sitt. Man vill inte ha en jämlik äktenskapslag i Finland. Riksdagen ska ännu rösta om saken, men vi får se hur det går. I värsta fall kvarstår Finland som en liten fläck av intolerans på Europas karta.

Sådant skapar ringar på vattnet. Kollade t.ex. statistiken på eroakirkosta.fi (en webbsida där man lätt kan skriva ut sig ur kyrkan). Man ser en pik i utskrivningsstatistiken just nu. Ca 50 000 medborgare kan ha hoppat av tåget, innan året tar slut. Det förvånar mig lite, att den kristdemokratiska inrikesminister Päivi Räsänen skälls ut i den grad hon gör, medan de teologer som stöder könsneutrala äktenskap (de lär vara många), glöms bort.

Bloggaren försvarar inte minister Räsänen. Hon är en offentlig person som trampar i klaveret med en förvånansvärd regelbundenhet. Det är klart att hon halkar in i rampljuset. Men det finns ju andra åsikter, också inom kyrkan.

En annan sak som smått förvånar bloggaren är det politikerförakt man ofta stöter på. Tycker att kommentarerna nu är speciellt krassa. Jag kan förstå, utan att acceptera, det ointresse man har för de folkvalda och deras ageranden. Men om man inte alls engagerar sig, tar reda på och röstar i val, är det ju i förlängningen sig själv man har att skylla, när det krånglar till sig. Då föraktar man ju egentligen sig själv. Politikerna är en del av samhällsstrukturen. Att förakta dem, är som att förakta butikskassor eller hälsovårdspersonal.

Kanske har hela denna rumba en positiv sida. Bloggaren har noterat hur medlemmarna i lagutskottet röstade i frågan. Det påverkar garanterat mitt eget röstande i kommande val! Kanske får eländet flera att gå till urnorna?