För en tid sedan fick äkta hälften en present av en brittisk kollega. Den var inpackad i ett verkligt fint presentpapper. Fullt med matematiska formler. Sådana en fysiker kunde ha nytta av dessutom. Men det blir bättre. Bilden nedan är plåtad via en spegel. Ett presentpappers selfie alltså. Japp.

IMG_0225.JPG
Titta på bilden en gång till om du missade detaljen. Spegelbilden är rättvänd! 😜

Då måste ju originalet vara ”spegelvänt irf (in real life)?? Så är det. Prima papper för en fysiker. Det kan man ha roligt med.

Ibland ställer studenter utmärkta frågor. Ofta fnyser vi vuxna åt dem, med den pondus bara en enorm livserfarenhet kan förstöra oss med. Bloggaren har alltid ansett att den som fnyser också ska ett svar på eventuella frågor. Gärna ett kort, koncist och korrekt. Om inte (och också om vi har ett svar) ska frågaren bemötas med respekt.

För en tid sedan kom en ung studentdam fram till magistern efter lektion. Med ett småleende påpekade hon att bilden i en plan spegel är omvänd. Har vi en penna i vänstra skjortfickan, har vår spegelbild pennan på sin högra sida! Varför speglas vi omvänt ”horisontalt” men inte i vertikal riktning. Borde inte vår segelbild ses med huvudet nedåt!! Svara kort och korrekt den som vill prova. He he