Bloggaren är på gott humör denna morgon. Få se om det håller dagen ut. Den goda nyhet som får optimismen att glimma till, är förstås det här med rymdsonden Philae, som landat på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko (hoppas jag fick det rätt stavat).

So what?

Jag kan föreställa mig kommentarerna idag. Vad har den där att göra? Pengarna borde i stället satsas på fattiga. Människans plats är här på jorden, bla bla.

För den som inte har en viss naturvetenskaplig allmänbildning, är ”nyheten om kometen” antingen värdeneutral eller tom. smått skrämmande.

Några små tankar. Kometen ligger ca 500 miljoner km därute. Att överhuvudtaget hitta fram är en sjuttons utmaning. Sedan det där med landningen. NASA har tidigare landat på en asteroid. Det är inte heller illa, men asteroiderna kan kallas stora stenkroppar, med fast yta. Kometerna är mindre massiva och består antagligen på ytan av någonting som kunde jämföras med löst packad snö här på jorden. Gravitationskraften är väldigt svag. Att landa är därför ett problem, men att överhuvudtaget ”fastna” på ytan ett helt annat. Om jag förstått rätt, planerade man harpunera  kometen, för att kunna förankra sig. Tydligen lyckades inte det, men man landade  ändå.

Vad vill man nu få reda på? Åtminstone en direkt analys av kometens ytmaterial. Vad finns det där? Man söker bland annat efter organiska molekyler, som kan ha med förutsättningarna för liv att göra. Det finns teorier om att det unga jordklotet fick lite råvaruhjälp från rymden, då livets utveckling satte igång här hemma. Detta plus annan information.

Den vetenskapliga betydelsen är enorm, men det finns annat. Philae är en europeisk sond. Uppsänd av ESA, European Space Agency. Inte samarbetspartnern NASA , North American Space Agency, alltså. Tufft! Saken blir ännu bättre. Delar av sondens skrov är tillverkad av  finländska Patria. Företaget kan knappast misstänkas för att ha mutat någon kometen (vilket var på tapeten för några år sedan, då militärfordon exporterades till Slovenien). Bättre lycka denna gång alltså. Meteorologiska institutet vid Helsingfors universitet, var också med. En del av elektroniken och mätutrustningen är tillverkade där. Som europé och finländare är bloggaren alltså helt glad och nöjd.

Den kanske största kicken fick jag ändå då jag tittade på nyheterna igår. Glada forskare och medarbetare vid ”Meteorologen” och andra centra, jublade då landningen lyckades. De har antagligen i åratal kämpat mot byråkrater, som säkert inte alltid begripit vad det hela handlar om, planerat och beräknat, teamjobbat och sammanställt vad man åstadkommit. Nu fungerade det! Jag känner mig oändligt glad för dessa människors del.

Det finns de som alltid ifrågaställer grundforskning. Vilken är nyttan med sådant? Det hör man ofta. Frågan är svår att besvara konkret, men nämnas kan att man vid CERN uppskattar att varje euro som satsas på grundforskning, återbetalas med en faktor på ca tre. Bara som en kommentar. Om man med nytta avser fyrk!

De entusiastiska projektmänniskorna bakom Philae är en stor kontrast mot alla grådaskiga pessimister, som helst ser en nollutveckling, som inte begriper att nuet är oändligt kort i den stora helheten, som slår medmänniskor i huvudet med diverse religiösa skrifter, som låter jantelagen vara en dogm, som tror att tradition är oföränderlig och alltid kan motivera den egna åsikten osv.

Vi här på jorden är en liten del av universum. Men nu har vi tagit ett litet steg mot någonting större. Bloggaren är nöjd.