I Finland förbereder man en ny alkohollagstiftning. Kan säkert behövas. Spriten ställer till med mycket elände här, precis som i grannländerna. Vissa märkliga saker är ändå på gång.

Regionförvaltningsverket övervakar saker och ting. Eftersom alkoholreklam ska förbjudas, börjar ukaserna hagla. Nu har ett par privatbloggare förbjudits använda termen ”viski” i sina skriverier. Följd?

Bara att kolla FaceBook t.ex. Massor av viski-skämt. Den finländska folkhumorn har vaknat till.

Bloggaren reagerar lite på det här med att storebror förmanar inom den privata sfären. Visst ska medborgaren ha rätt att utrycka sig. Vissa gränser måste finnas. Hets mot folkgrupp ska inte tillåtas, men om regleringen utvidgas för långt, är vi på väg in ett ett riktigt Kafka-samhälle. I icke-demokratiska samhällen förtrycks medborgare bland annat genom att man begränsar deras tillgång till webben och det fria ordet. Finland ska inte gå i den riktningen.

Alkoholbruket i vårt land minskas inte genom fjantigheter i den här stilen. Snarare tvärtom. Man blir ju smått intresserad av vad som kanara så roligt?

När man kritiserar, borde man försöka komma med någonting konstruktivt. Hur ändra typen av alkoholbruk i landet? Vet inte! Men knappast så här!