I nyheter och sociala media är gängvåld ofta nämnt. För ett par dagar sedan stötte bloggaren en speciellt dyster historia. En grupp unga sysslar med något som kunde kallas ett våldsspel. Man samlar poäng. Att nita någon så att den stupar direkt, ger höga poäng. Likaså om offret har svårt att försvara sig!! För jävligt! Och sedan en detalj till. Gängets medlemmar var ”ulkomaalaistaustaisia”, översatt av utländsk härkomst.

Kanske det. Intressant var ändå att i åtminstone en av rapporterna, kopplad till en av våra kvällstidningar, plockades denna term bort efter några timmar.

Men i sociala media hade man minsann uppfattat den. De kommentarer man kunde läsa där fick en att må dåligt.

Bloggaren växte upp i norra Helsingfors på gränsen till Vanda. Lärde mig tidigt att det här med gäng och våld inte kräver import. Vi klara det utmärkt på helt egen hand! Är i största allmänhet av den åsikten att det är tragiskt när ungdomar och andra tar till våld, oberoende varifrån de kommer!

Nu väntar jag ändå på nästa fas. Kan den här ligan håvas in och ställas till svars? Hur är det då med eventuella etniska bakgrunder? Vilka är orsakerna till beteendet? Är ligan ensam om dylikt, eller finns det konkurrenter? Eventuellt ”inhemska” sådana?

Man kan säkert hänvisa till statistik som visar att kriminaliteten är si och så stor inom den och den gruppen. Och visst! Är det så, ska saken tas på allvar! Om inte, är man naiv. Men att per automatik koppla ihop samhällets negativa sidor med människor med utländska rötter är också naivt.

Ett är säkert. Den som formulerar nyhetsrubriker och inlägg, speciellt inom den ”riktiga” pressen, har ett enormt ansvar. Ett litet ord inklämt i en mening, kan starta kraftiga reaktioner där ute.