Så var det dags igen. Nyheter om en 6-åring i Kyrkslätt, som lämnas på busshållplatsen i morgonens mörker och kyla, eftersom hennes åldersintyg (kopia av pass) inte dög för busschauffören. Dessutom var hennes finska svag. Undrar hur mycket det bidrog till saken? Det hela lär nu vara polisanmäld och det med rätta.

Minns en incident för något tiotal år sedan. Var på väg till Helsinge skola, min dåvarande arbetsplats i vandalernas stad (Vanda). Två småflickor stod på hållplatsen och visade stopptecken. Bussen körde förbi. En dam stegade fram till kusken, som sade (här i översättning) att han inte börjar stanna upp en buss för några småkläppars skull.

Omedelbar reaktion. Flera passagerare bombarderade bussbolaget med klagosamtal. Numret stod ju att läsa på en uppklistrad lapp inne i bussen. Såg aldrig den chauffören igen!

Nu ska det ärligt sägas att bloggaren sällan stött på chaufförer med den här typens attitydproblem. Skriver detta i en buss på väg till jobbet! Vår chaufför (en ung dam) är mycket noggrann med yngre passagerare. Närmar sig hållplatsen försiktigt. Väntar om någon av dem kommer springande. Hjälper om biljettautomaten strular. Talar vänligt med de små om någon har någonting att fråga. Högt betyg. Det här är normen i de bussar jag brukar få åka i.

Men det finns somliga. Bloggaren råkar ha barnbarn i nämnda ålder. Skulle bli verkligt förbannad om någon av dem råkade ut för elände av ovan skrivna slag. Barn är överlag vårt ansvar. Det kan vara tungt för de hederliga kuskarna att ta del av negativa nyheter on yrkeskåren, men samtidigt måste vi reagera när barn behandlas så här.