Vi råkar ut för nya grupper medmänniskor nu och då. Kanske byter vi arbete, blir medlemmar i en förening eller hobbygrupp, deltar i en konferens, reser med en grupp resenärer… . Det här kan vara knepigt ibland. Speciellt om gruppen man hamnar i inte välkomnar en. Har bloggaren råkat ut för sådant? Ibland! Det kan vara människor som bara glor på en när man hälsar, eller på annat sätt visar sitt missnöje.

Konstigt nog har de mest markanta oartigheterna förekommit i diverse församlingar! Man skulle vänta sig ett öppet och ”kristligt” klimat, men nej! Sura miner och fientlighet mot den som inte känns igen, är verkligen något bloggaren kopplar ihop med församlingar här i Finland. Ute i världen har jag upplevt motsatsen. Har någon gång med äkta hälften deltagit i diverse kyrkliga evenamang utomlands. I länder som Irland, Norge, Sverige och USA. Vänligt bemötande, frågor om vem man är och varifrån man kommer, välkomstönskningar i största allmänhet är vad man mötts av.

Här hemma minns bloggaren vissa fall mera än andra. För ett antal år sedan skulle jag sitta i publiken då äkta hälften sjöng i kör. Platsen var Drumsö kyrka. Jag kom försynt in och satte mig i salen bakre del. Några äldre herrar viskade någonting i stil med ”vem är det där”. Sedan vände de sig om och råglodde ilsket tills jag frågade om jag kunde stå till tjänst med någonting. Fnysande vände de sig om. Också ett sätt att välkomna en potentiell kyrkobesökare. Ett annat exempel var en konsert i Mejlans kyrka. Vaktmästaren meddelade att hon minsann inte tänkte ställa upp med kaffeservering för utbölingar efter konserten. Vi meddelade (vi var ett par stycken) att det inte behövs och satt utan kaffe vid bordet efter. De här fallen var speciellt grova, men i alla fall. Ett vänligt och glatt bemötande är tydligen inte något man anser vara viktigt i dessa kretsar.

Kyrkan kan förstås inte beskyllas för detta. Människor är vad de är. Varför ta upp det?

Ett par orsaker. Vi finlandssvenskar anser oss ofta vara strömsömedborgare, bosatta i Mumindalens soligare ända. Hm! Knappast är det så enkelt. Vi har nog våra sidor vi med. Rätt ska vara rätt. Så har vi det där med åldersrasism. Ofta påstås det att unga fryser ut äldre och tvärtom. Nja. Bloggaren har observerat dessa fenomen i snart 50 år. Ingenting har ändrats. Människor är synnerligen demokratiska i sin bufflighet.

Men…. Det är aldrig försent att försöka bättra sig en aning! Bloggaren lovar försöka!