Efter flytten till Esbo har vi varit nöjda med de flesta inredningsdetaljerna i vårt nya hem. Det finns givetvis saker vi kanske skulle ha planerat annorlunda. Ett exempel är belysningen i badrummet. Där har vi halogenlampor. De lyser bra men blir sjuttons heta. Man kunde tända en cigarr på dem, tror bloggaren. I en av våra medeltida kyrkor, observerade jag att man installerat motsvarande belysning i kyrkbänkarna! Avskärmat och bra, men en dam placerade sin päls under lampan och det tog inte länge innan rök steg mot medeltida målningar i taket. Där hade museiverket något att fundera på!

Till saken. Bloggarens hem. En av lamporna slocknade. Att skaffa en ny gick lätt, men att byta ut den! Efter en stunds knåpande ackompanjerat av diverse termer man knappast hittar Svenska Akademins ordlista, kom bloggaren på mekanismen. En liten metallbygel håll f..nskapet på plats. Det behövdes verktyg för att få loss den.

Ska det verkligen vara så svårt att byta en glödlampa?? Måste man ringa elektrikern??

I praktiken går det säkert ofta så. Var tvungen att fixa köksbelysningen för en tid sedan (vilket kunde vara värt ett blogginlägg för sig). Eftersom det var ett större projekt med nätspänning i fuktig miljö och så, kallade jag på experten. Han fixade saken snabbt och bra. Under de kanske 30 minuter han jobbade, fick han två ”nödsamtal”. Jag tjuvlyssnade inte, men han kommenterade smått. Det ena gällde en äldre dam som inte fick på sin tvättmaskin. Det andra en slocknad badrumslampa! Han berättade att lampbyten och säkringar tog upp en betydande del av arbetstiden och morrade någonting om att man inte täcks ta full betalning för en del av dessa uppdrag. Bloggaren kan förstå dilemmat.

Det är bra att nya typer av ljuskällor är under planering. Hoppas att en så enkel sak som lampbyte verkligen tas med redan i det skedet. Någonting måste vi kunna göra själva. Jobb för experterna räcker säkert till i alla fall.

IMG_0206.JPG