I sommar har de blågröna algerna, eller cyanobakterierna som de väl borde kallas, varit speciellt uppmärksammade i olika media. Det är bra! Östersjön kunde behandlas bättre än vi gjort.

Bloggaren hoppas på en bred miljömedvetenhet. Det finns mycket som kunde förbättras.

En sak som ofta slinker under radarn är olika typer av onödiga ljud. För en vecka sedan gick äkta hälften och jag själv på promenad ner till Brunnsparken. Där finns ett servering med namnet Mattolaituri/Mattbryggan. Vi tog oss varsitt glas skumppa och satte oss för att njuta av strandlinjen, havet och segelbåtarna mellan kobbarna. Men se ljudet! Man hade anställt en discjockey som brassade på med teknomusik. Dunka dunka producerat av en dator. Tog fram telefonen och mätte ljudnivån. Den låg på ca 90 dB på ca 10 m avstånd från högtalaren placerad mitt i serveringen. Inte klokt!

Är sådant bakgrundsbuller verkligen motiverat? Många jag diskuterat saken med ser oförstående ut och säger att det hör till! Man lägger inte ens märke till det! Bloggaren gör det minsann. Undviker t.ex. Att gå in i affärer med för hög dunknivå. Jag tror att tystnad och måttlig ljudnivå är bra för oss. Vi söker oss, kanske omedvetet, till tystnad nu och då. En parkbänk, en tyst balkong, ut i naturen osv.

Bloggaren är kanske överkänslig ibland, men måste ändå ta upp en sak till. Nämligen visslare! Personer som fyllda av någon allmän livslust underhåller sin omgivning med ”musik”. Problemet är att produkten mest påminner om någonting som tom. Arnold Schönberg skulle ha ratat. Hemskt! En av visslarna satt här om dagen i spåran. En helt vanlig manlig medborgare, uppenbart nykter och prydlig. Men musikalisk talang hade han alltså inte. Han tutade på med starka lungor och läppar. Medresenärerna skruvade på sig. Skulle vi ha varit Storbritannien, hade någon kanske sagt ”Excuse me sir…”. Men se vi var i Finland nu. Jag översätter fritt första kommentaren: ”S…s idiot, sluta läcka gas!” Sedan följde ett livligt debatterande, men med rätt så oförfinat ordval.,

Nåja. Det finns tydligen andra som reagerar på det där med ljud!