Anta att en liten kille mobbar sina kompisar på en skolgård. Vad ska vi göra? Tala honom till rätta? Kanske det. Men om det inte hjälper? Då måste lärare, föräldrar och myndigheter träda in och kartlägga situationen. Hjälper det? Kanske inte nu heller, men vad gör man?

Ska man uppsöka mobbarens familj, sparka in dörren, slå alla på käften och förstöra hemmet?

Antagligen finns det personer som anser tanken vara frestande. Bloggaren hoppas ändå att majoriteten hart klart för sig att sådant inte går an!

Hur är det i Mellanöstern?

För att citera rubriken. Hur mycket ska Israel tåla? I Hufvudstadbladet kunde man onsdagen den 30/7 läsa en insändare med rubriken ”Hur många terroroffer borde Israel acceptera?”. Författaren (som är teolog) tar kraftigt ståndpunkt för Israel.

Bloggaren tänker inte försöka djuploda i textens budskap. Har ändå en egen åsikt. Israel ska inte acceptera ett enda offer, en enda attack eller aggression. Det ska ingen behöva göra! Jag är absolut inte Israel-fientlig! Det är inte det saken gäller. Frågan är om hur responsen ser ut!

Precis som en mobbad skolelev, borde Israel både ha rätt att reagera och få hjälp och stöd utifrån. Via FN? Där gör man vad man kan, men försöken blir ofta tandlösa, ungefär som när man försöker tala en mobbare till rätta. EU? USA? Ryssland? Kina? Svaret är antagligen allihopa! I en ideal värld åtminstone.

Bloggaren är försiktigt optimistisk. Visst finns det konflikter och elände där ute. Men en viss utveckling skymtar ändå. Den kommer och den går, men kanske… Väpnade konflikter inom Europa är mindre sannolika idag än för 100 år sedan t.ex. Samma sak gäller många andra delar av världen.  I stället för att genast braka ihop, försöker man ofta förhandla i krissituationer. Hoppet om att förhandlingar ska fungera i Mellanöstern ser svagt ut, men…

Vad ska Israel göra? Jag vet inte. Det här är absolut inte någonting som hör till min expertis! Det enda jag vet, är att läget nu bara inte kan accepteras. Om ena parten använder sjukhus, skolor, kvinnor och barn som sköldar, gör de sig skyldiga till grova brott, åtminstone moraliskt och antagligen också juridiskt. Men det gör också den som avfyrar högteknologiska vapen mot skölden! Man blir dyster till sinnes, delvis av själva fenomenet, men också av hur många människor med absolut säkerhet tar ställning i ena eller andra riktningen. Sådant håller konflikten vid liv!