I sociala media har mången feminist uttryckt starka negativa reaktioner på en reklamvideo, publicerad av Veikkaus – det finländska spelbolaget. Bloggaren tog sig en titt på eländet. Videon går under rubriken Trickshot Threesome och ska vara någon sorts reklampuff för VM i fotboll 2014. En i och för sig duktig fotbollskonstnär gör diverse knep och konster med sin boll. Det finns en parallellintrig. Han huserar synbarligen med två rumpviftande sköna damer.

Bloggarens reaktioner? De är kanske lite skrämmande. Första reaktionen var att vad fasen har flickorna med idrotten att skaffa? Gör dina knep och konster med bollen, men låt privatlivet, sådant det nu är, ligga en aning i lä. Andra reaktionen var att åtminstone ett av knepen var direkt förkastligt. Fotbollen kickades in genom ett öppet fönster i en förbipasserande bil. Idiotiskt! Någon fotbolls-wannabe med IQ i trakten av 85 kan gå för sig att ta efter! En bilist som får en fotboll i skallen, kan förlora kontrollen och ramma någonting. Inte ett bra knep. Tredje reaktionen? Jo – kanske kvinnor upplever videon som förnedrande??

Borde inte tredje reaktionen ligga högre på rangskalan?

Kanske det. Faktum är att när någon reklam är tillräckligt fjantig, tenderar bloggaren att ”stänga av” på det mentala planet. Sedan registreras ingenting. Varken goda eller dåliga sidor i budskapet. Den här videon fick mig att snabbt sträcka mig mot den virtuella on/off-knappen. Bara det faktum att videon beskrevs som sexistisk, fick bloggaren att fokusera en aning.

Jag frågar mig hur mycket av det som sker där ute förblir oregistrerat? Sexistiska, rasistiska, mobbande och förnedrande budskap är nog så vanliga. De är till och med på väg att få offentlig politisk status i Europa! Borde man inte reagera starkare? Säkert! Men ofta orkar åtminstone inte bloggaren.

Kanske har också det en viss betydelse. Efter denna videoreklam är en sak säker. Jag kommer inte att utnyttja Veikkaus tjänster under resten av mitt liv! Så det så!