Häromdagen gick bloggaren på krog tillsammans med några tiotal andra studenter från Lönckan årgång 1974. Det var intressant och roligt. En del av oss har umgåtts genom åren, men många såg varandra för första gången efter studentfesten nu.

Vi har levt lejonparten av våra aktiva yrkesliv. Ett antal erfarenheter rikare är vi alltså. Vid bordsdiskussionerna hörde man en del av oss vara nöjda, andra skulle kanske ha gjort andra levnadsval. Den allmänna stämningen var ändå positiv. Vi har klarat oss.

Alla är inte i livet. Några hörde inte av sig då vi kallades till träffen. Men de flesta var där.

Det som känns så märkligt, är hur snabbt livet löper undan. När man är ung, tycker man att framtiden sträcker sig oändligt in i det okända. När man närmar sig pensionsåldern, ändras perspektivet radikalt. Är det vemodigt? Det tycker bloggaren inte alls! Verkligheten är vad den är. Mycket har man hunnit med! Ett härligt familjeliv. Ett äktenskap som håller finfint. Barn och barnbarn. Ett intressant jobb som givit massor. Med facit på hand är det alltså inte illa alls!

Vilket råd skulle bloggaren ge en ung människa idag? Egentligen ett enda!

Om det finns någonting du brinner för, ska du göra någonting åt saken NU. Livet är inte oändligt långt. Om du vill bli konstnär, biolog, möbelsnickare, reseguide, astronaut, företagare, polis eller något annat, är det dags att börja planera och det helst igår. Allt man skjuter upp, riskerar man försena sig med.

Rådet kan verka stressigt. Finns det inte utrymme för att ta det lugnt? Visst! Det kan ingå i planeringen! Men livet som helhet, förutsätter balans. Den som bara tar det lugnt, stressas småningom av själva lugnet. De planer man gör, ska också sikta högt, men ändå vara realistiska. Balans alltså!

Man behöver inte alltid lyckas. Det gör nästan ingen ändå. Men när man kommer upp i åren, känns det bra att ha försökt. Den som låter bli, tenderar att känna sig harmsen senare.

Kämpa på ni unga. En äldre fysiker följer med och gläds över allt som fungerar. Och mycket gör det!!!