Läste precis före påsken en smått intressant kolumn i Helsingin Sanomat. (21/4/14, Saska Saarikoski, ”Atomia on helpompi tutkia kuin ihmisten elämää” översatt ”Det är lättare att utforska atomen än människans liv”). Där diskuterades hur olika vetenskaper värderas här hemma och ute i stora världen. Finland jämfördes med Storbritannien.

”Eliten” i Sb utbildas i skolor med fina namn som Eton och universitet som Cambridge och Oxford. Vill man nå en hög status i samhälle, ska man tydligen ha huvudämnen i den mera opraktiska delen av spektret, som antikens historia eller klassisk grekiska. Inget ont i det, men krönikören kunde också berätta att Margareth Thatcher hade problem med att accepteras bland påfåglarna i samhället, eftersom hon var kemist. Det låter märkligt.

Här hemma ska situationen vara en annan. Här uppskattar man personer med gedigen praktisk kunskap. Som diplomingenjörer. Folk som kan omsätta sina kunskaper i verksamhet som ger arbete och pengar.

I kolumnen gick man också rätt så hårt åt samhällsvetarna. Skribenten jämförde deras avhandlingar med motsvarande inom fysik. Samhällsvetarnas papper kallades pamfletter med gedigen källförteckning, som till råga på allt kraftigt färgas av författarens personliga åsikter. Inte så mycket av vetenskaplig kvalitet alltså.

Bloggaren skulle helst hålla sig på sidan om sådana debatter. Jag saknar kunskap inom t.ex. samhällsvetenskap och humaniora, och vill inte komma med några tvärsäkra eller snusförnuftiga påståenden.

Kräver å andra sidan samma av mina medmänniskor! Jag är fysiker. Det finns saker jag behärskar bättre än de flesta andra där ute.

I dagens värld, stöter man på vissa fördomar. En av dem är att den tekniska utvecklingen inom min egen sektor, gymnasieskolan, på något sätt skulle vara lättare att hantera för mig. ”Du är ju tekniker. Jag sysslar med högre ting!” har jag hört. Stämmer inte! Det bloggaren lärt sig om teknik, blev föråldrat på något år. Ska man hänga med, måste man lära sig nytt! Så gott som dagligen! Gäller mig som fysiker i precis lika hög grad som alla andra. En annan irriterande detalj, är att naturvetenskap på något sätt skulle vara en mindre krävande verksamhet. ”Man behöver ju ingenting förstå, bara läsa utantill!” har det sagts. Bloggaren kunde vissa dagar argumentera exakt lika, men i motsatt riktning. Skönt dessutom att vara gift med en humanist som är för smart för att häva ur sig kommentarer i denna stil.

Ändå vill jag inte. Det är korkat att argumentera om det man inte förstår och behärskar. Även om andra gör det! Men erkännas skall att det finns dagar…