Min inställning till påsken har ändrats genom tiderna. I min barndom var den ett jobbigt kapitel. Många dagar av inaktivitet. Bloggaren växte upp i ett hem som är svårt att ”religionsklassificera”. Föräldrarna hörde formellt till kyrkan, men saknade totalt intresse för allt som hette religion. Påsken hade alltså inga religiösa undertoner då. Ändå var det en tradition att ”varva ned”. Har aldrig riktigt begripit hur allt detta fungerade!

Jag tror att ett aktivt barn inte vill klara av växlingen mellan full rulle (läxor, umgänge med kompisar, gårdslekar…) och sedan den allvarstyngda, oförklarliga stillheten.

Har situationen ändrat?

Ja! Idag gillar bloggaren påsken. Som agnostiker funderar jag givetvis över det religiösa budskapet. Här finns ett av de kristna mysterierna att grunna över. Har aldrig förstått detta med att en människa kan ta på sig andra människors syndabörda! I dagens rättspraxis skulle det ju inte fungera! Man kan inte avtjäna ett juridiskt straff i stället för någon som rånat en R-kiosk. Har några gånger försökt diskutera detta med teologer, men de är tydligen så invaggade i sina dogmer och föreställningar att problemet inte är uppenbart för dem. Bloggaren försöker inte raljera här. Detta är bara ett av de stora frågetecknen religionen lyfter upp för mig. Jag säger inte att allting är fel, bara att de förklaringar människor kommer med, inte alltid tänder insiktens fackla! En predikan baserad på någon passus i Gamla testamentet, är sällan till hjälp.

Annat påskrelaterat? Åtminstone har jag lärt mig uppskatta stillheten. Att i lugn och ro dricka sitt morgonkaffe och skriva denna blogg t.ex. Måste inte titta på klockan hela tiden för att hinna med något. Planer för påsklördagen? Kanske ett besök i Nationalmuseum, där en utställning intresserar. En bit mat. Tror att det blir nepalesiskt. På kvällen en tur till Fölisön med familjen för att titta på påskbrasor. Låter hur bra som helst. Lugna takt hela vägen (utom kanske på kvällen?) Traditionell musik. Bach låter bra när äkta hälften tillsammans med bloggaren funderar på ditt och datt. Ute gör sig våren allt vackrare för var dag som går. Skönt!

Synd om servicepersonal som inte får njuta på samma sätt.

I diskussionerna om sommarpsalmen i våra skolor, har en del kristet orienterade parter sagt, att om vi avstår från en del religiösa traditioner, måste vi avstå från alla i konsekvensens tecken. Ingen jul. Ingen vilodag var sjunde dag osv. Håller inte med här. Det må finnas en koppling till religion i dessa ”nedvarvningar” och annat. Men de behövs så vi så. Alla julfirare läser inte julevangeliet. Alla påsklediga går inte i kyrkan under helgen. Ändå kan de komma åt att ladda sina batterier, om de bara förstår att utnyttja helgerna på rätt sätt.

Påsken får en att tänka igenom saker. En gång till. Och att varva ner. Känns bra!