Brändö gymnasium ska saneras och piffas upp. Vattenledningarna är gamla, vädringskanalerna likaså. Elnätet inte att förglömma. Fönsterkarmarna är också i ett uselt skick i stora delar av huset. Nu ska saken åtgärdas. Vi flyttar till en stor fastighet i Norra Haga, fd. Länsi-Helsingin lukio (”Gymnasiet i västra Helsingfors”). Där ska vi enligt planerna husera ett år. Få se hur tidsplaneringen håller!

Det finns mycket som kan krångla. Bäst att ta det med tålamod! Minns ett par praktexempel.

För en längre tid sedan önskade vi byta ut fönsterkarmarna. De läckte så att det snöade in. Satt man vid fönstret, flyttade den kammade benan från vänstra till högra sidan av huvudet under en blåsigare dag. Museiverket lade sig i saken, fick vi veta. De gamla fina fönstren hörde till den arkitektoniska helheten som inte fick rubbas. Skolelever som fryser. Ja, se det var ju en sekundär historia!

Så hade vi rumban med den nya naturvetenskapliga flygeln som byggdes i början av seklet. Arbetsteamen kom och gick. De synkroniserade inte sina insatser överlag. I samband med en granskning, påpekade bloggaren att det inte är lyckat att ha strömbrytarna på dörrens gångjärnssida i laboratoriet. Då måsta man famla sig fram i mörker för att slå på ljuset. Strömbrytarna borde ligga direkt vid dörrhandtaget. Byggmästaren funderade länge på saken och kom till slutsatsen att jag antagligen hade rätt. En elektriker dök upp och lade om ledningarna. Saken fixades. Följande dag kom en kille i blåställ. ”Jag ska vända på dörren” sa han. Två ”förbättringar” som alltså tar ut varandra! Bloggaren lyckades stoppa det sistnämnda projektet!

Så hade vi slaskbrunnen utanför det nya skolköket. När marken utanför skulle asfalteras, tog det alltför mycket tid att beakta att det fanns ett metallock till denna brunn. Donarna (från öst?) asfalterade helt enkelt över den! Något år senare stod ett annat arbetsteam där och svor över att luckan inte stod att finna. Till slut hittade man den med metalldetektor. Bra jobbat!

I de nya fastigheterna luktade det skit i ett par års tid. Ingen kunde förklara varför. Till slut krävde vi åtgärder. Man gick in med en optisk kabel och granskade. Ett av arbetsteamen som lagt ut kloakrören hade gått hem för dagen tydligen, medan nästa arbetsteam startade sin dagliga uppgift enligt ritningar i stället för verkligheten. Det saknades bokstavligen en sektion rör!!! Skiten rann ut i den finländska geografin under vårt skolhus! Problemet åtgärdades då, men det hade varit trevligt med en fungerande helhet från början!

Tala om kompetent arbetsledning! Eller yrkesstolthet bland markpersonalen!

Vill inte gnälla. Så här på efterhand tar man det med lite humor. Vad annat kan man göra? JO! Förvänta sig ett bättre resultat denna gång! Återkommer antagligen i frågan!