Ibland spelar bloggaren dataspel. I motsats till vad vissa psykologer påstår, varvar jag ner på det sättet. I spelvärlden ser man ibland en spegelbild av samhället. I ett av spelens digitala rum, nämndes att detta enbart är till för finländare (språket i rummet var givetvis finska). Bloggaren rör sig flytande på tre olika språk, svenska, finska och engelska. Kunde klara mig på tyska vid behov. Kommunicerade därför på finska. Plötsligt dök det upp en arabisk spelare (tror jag på basis av alias-texten). Mina finska spelkompisar reagerade omedelbart. I friöversättning: ”Den där jäveln är nånsorts arab. Honom flippar vi ut härifrån”. Sedan avstängdes nykomlingen från rummet. Bloggaren berättade på chatten vad han ansåg om det hela och lämnade rummet för gott.

Bloggaren har levt tillräckligt länge för att ha kunnat se vissa attitydförändringar i samhället. Hittade ett gammalt nummer av Kalle Anka (70-talet vill jag minnas). Där kom två kineser gående på Ankeborgs gator. Det hette Gu-Ling och Fu-Ling! Ha ha ha. Så lustigt. Tyckte man då! Jag undrar vilken reaktionen skulle bli om en modern upplaga skulle trycka något sådant!

En annan intressant hågkomst är det här med fördomar om olika nationaliteter inom underhållningsvärlden. I filmer och TV-serier var amerikanerna alltid the God Guys. Britterna kunde vara till nytta som hantlangare. Fransmännen stod för det smått dekadenta och fjantiga. Kom det italienare in på scenen, var det antagligen cirkus i stan eller så möjligen ville nån ha en pizza. Tyskar var nazister eller så var det oktoberfest. Kom det in någon asiat, var det bäst att osäkra puffran. Enkelt och tydligt!

Nu på efterhand känns det lite skrämmande hur lätt man då, som barn visserligen, anammade dessa uppfattningar. De vuxna man umgicks med, gjorde inte saken så mycket bättre. De enda människor man kunde lita på, var vita män från norra Europa! Möjligen någon amerikan! Så kändes det i alla fall.

Har saker och ting ändrats, förutom i Ankeborg? Kanske! I dag kan man inte öppet vara politisk inkorrekt eller rasist (om man nu frånser vissa populistiska politiker, som röstar blankt varje gång någonting obehagligt måste avgöras).

Hur är det i mediavärlden. Tog mig en funderare. Öppen rasism finns kanske inte idag, men i t.ex. amerikanska underhållningsfilmer och -serier, ser man ut att ha en viss förkärlek för brittiska bovar och banditer!? Tycker sig bloggaren ha märkt.

Men nog har saker och ting förbättrats alltid. Om man nu frånser vissa dataspelares låga hårgräns! Allting var inte bättre förr!