Igår kväll lyssnade vi hemma på podcasten ”Eva och Pöll”. Vi brukar göra det på fredagar. Många intressanta tankar väcks. Det är som att läsa en blogg, men ”via öronen”.   Det som denna gång satte bloggarens tankar i rullning, var en diskussion om oartigt användande av mobiltelefon.

Visst kan man besvära sina medmänniskor om man tar fram den vid fel tillfälle. Om någon ställer en fråga till mig som lärare och sedan med frånvarande blick plockar fram mobiltelefonen medan jag svarar – då stoppar minsann dialogen upp. Sådant händer nu och då. Mera sällan med elever dessbättre!

Kom att tänka på tiderna före mobiltelefonerna. Visst fanns det oartigt beteende då med. Nästan av ett värre slag! Speciellt lite äldre personer brukade kräva att med ålderns och den där förbenade ”livserfarenhetens” rätt, få kläcka vad som helst. Andra skulle varken ha rätt till muntur eller åsikt. Motsägare och besserwissrar fanns det gott om. Äldre såväl som yngre. Käften gick och sista ordet skulle man ha. Sådant är också oartigt. Knepigt det här med en gemytlig kommunikation.   Skillnaden mellan besserwissern och mobilsurfaren är kanske den, att surfaren nonchalerar dig, medan besserwissern uttrycker ett öppet och ofta aggressivt förakt. Bloggaren föredrar nästan nonchaleraren!! Man kan alltid returnera nonchalans!