Bloggaren har flyttat morsan till serviceboende. Tillsammans med äkta hälften hade vi en stor arbetsbörda i att hjälpa till med valet av vad som ska sparas och vad som ska slängas. Människan samlar på sig en massa saker!

Det här fick oss att röja upp där hemma också. Bara av farten. Eftersom vi båda i hushållet är akademiker – en humanist och en naturvetare – har mängden böcker vi skaffat genom åren blivit stor. Nu gallrade vi. Ordentligt!

Bloggaren kom att tänka på sin relation till böcker. Tidigare var den entydig. En bok jag gillade, ville jag ha! Den skulle stå i bokhyllan! Idag har jag lite mjukat upp den inställningen. Faktaböcker föråldras. Mycket går att bena ut via paddans uppkoppling till webben. Processen att ta reda på förändras. Hur är det med skönlitteratur? Läser också sådan i annan form än fysiska böcker just nu.

När vi härom kvällen satt och förbättrade världen vid varsitt litet glas, funderade vi på våra böcker. Gamla och nya. Sådana vi gillat tillräckligt för att lämna kvar i hyllan och sådana som passerat via vårt hem. Vi kom fram till att det finns två sätt att se på en bok. Åtminstone!

En bok kan ses som en investering. Inte nödvändigtvis av det ekonomiska slaget. En investering kan vara av andlig typ också. Man köper son bok för att ha den, kunna återvända till den, bli på gott humör när man ser den. Den andra möjligheten är att jämföra boken med ett årgångsvin. Då är den kanske en stor läsupplevelse, men sedan är den ohjälpligen förbrukad. Sådana böcker måste sedan tillåtas ge plats för andra. Livet är tyvärr för kort för att vi ska klara av alla läsupplevelser. Dessutom är bokhyllan för trång.

Hur vi förhåller oss till våra böcker varierar, men bloggaren har börjat luta mot att det som räknas inte är pappret och trycksvärtan, utan det som sägs och uttrycks. Bokstavligen!